Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 902291

Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk


Jagatić Korenika, Ana-Marija; Batistić, Ivan; Jeromel, Ana
Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk // Glasnik zaštite bilja, 40 (2017), 5; 94-102 doi:10.31727/gzb.40.5.10 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 902291 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk
(Influence of cold maceration on Grk wine quality)

Autori
Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Batistić, Ivan ; Jeromel, Ana

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 40 (2017), 5; 94-102

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
´Grk´, hladna maceracija, alkoholna fermentacija, selekcionirani kvasci, aromatski spojevi
(Grk, cold maceration, alcoholic fermentation, selected yeast)

Sažetak
Hladna maceracija se sve više nameće kao jedan od uobičajenijih tehnoloških postupaka u proizvodnji bijelih vina čime se utječe na kompleksnost arome i punoću okusa vina. Područje uzgoja autohtone sorte ´Grk´ (Vitis vinifera L.) usko je vezano uz otok Korčulu pri čemu je najpoznatiji vinogradarski položaj u Lumbardi. Dosadašnja tehnologija proizvodnje bijelih vina na tom području bila je vezana isključivo uz postupak brze prerade ili uz tradicionalnu maceraciju u nekontroliranim uvjetima. Cilj ovoga rada je primjenom kontrolirane hladne maceracije i različitih selekcioniranih sojeva kvasaca definirati osnovna fizikalno- kemijska svojstva, aromatski profil te senzorna svojstva vina Grk. U istraživanju je korišteno grožđe sorte ´Grk´, berbe 2014. godine te komercijalni sojevi kvasaca Lalvin EC 1118 i Lalvin QA23. Neposredno nakon procesa runjenja i muljanja ohlađenoga grožđa, dobiveni masulj maceriran je na temperaturi od 10 °C u trajanju od 6 sati. Nakon procesa taloženja, moštovi su inokulirani selekcioniranim kvascima te je provedena alkoholna fermentacija u kontroliranim uvjetima. U dobivenim vinima je provedena osnovna fizikalno-kemijska analiza prema metodama OIV-a, analiza aromatskih spojeva uz pomoć plinske kromatografije te senzorno ocjenjivanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jagatić Korenika, Ana-Marija; Batistić, Ivan; Jeromel, Ana
Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk // Glasnik zaštite bilja, 40 (2017), 5; 94-102 doi:10.31727/gzb.40.5.10 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Jagatić Korenika, A., Batistić, I. & Jeromel, A. (2017) Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk. Glasnik zaštite bilja, 40 (5), 94-102 doi:10.31727/gzb.40.5.10.
@article{article, author = {Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija and Batisti\'{c}, Ivan and Jeromel, Ana}, year = {2017}, pages = {94-102}, DOI = {10.31727/gzb.40.5.10}, keywords = {´Grk´, hladna maceracija, alkoholna fermentacija, selekcionirani kvasci, aromatski spojevi}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.40.5.10}, volume = {40}, number = {5}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj hladne maceracije na kakvo\'{c}u vina Grk}, keyword = {´Grk´, hladna maceracija, alkoholna fermentacija, selekcionirani kvasci, aromatski spojevi} }
@article{article, author = {Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija and Batisti\'{c}, Ivan and Jeromel, Ana}, year = {2017}, pages = {94-102}, DOI = {10.31727/gzb.40.5.10}, keywords = {Grk, cold maceration, alcoholic fermentation, selected yeast}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.40.5.10}, volume = {40}, number = {5}, issn = {0350-9664}, title = {Influence of cold maceration on Grk wine quality}, keyword = {Grk, cold maceration, alcoholic fermentation, selected yeast} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font