Pregled bibliografske jedinice broj: 902233
Polifenolni sastav i antioksidativna aktivnost biske - tradicionalne istarske travarice
Polifenolni sastav i antioksidativna aktivnost biske - tradicionalne istarske travarice // 10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
Osijek, Hrvatska, 2017. str. 124-124 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 902233 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenolni sastav i antioksidativna aktivnost biske - tradicionalne istarske travarice
(Polyphenolic profile and antioxidative activity of Biska - the traditional Istrian spirit drink)
Autori
Hanousek Čiča, Karla ; Rupert, Maja ; Mrvčić, Jasna ; Jedrejčić, Petra ; Gajdoš Kljusurić, Jasenka ; Stanzer, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
biska, imela, travarica, polifenoli, antioksidativna aktivnost
(biska, mistletoe, herb spirit, polyphenols, antioxidative activity)
Sažetak
Biska je tradicionalna istarska travarica koja se proizvodi maceracijom lišća imele u alkoholnoj bazi, najčešće rakiji komovici. Tijekom maceracije iz imele se u alkoholnu bazu ekstrahiraju različiti spojevi koji biski daju karakterističnu aromu, boju i okus te biološki aktivni spojevi (polifenoli, lektini, viskotoksini), koji imaju pozitivno djelovanje na zdravlje. Cilj rada je istražiti i usporediti polifenolni sastav i antioksidativnu aktivnost u 14 uzoraka biske (5 industrijskih i 9 proizvedenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima). Polifenolni sastav uzoraka biske određen je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) te spektrofotometrijski pomoću Folin-Ciocalteu reagensa, a antioksidativna aktivnost FRAP i DPPH metodom. Rezultati su pokazali da se količina polifenolnih spojeva u uzorcima znatno razlikuje. Na različit sadržaj polifenolnih spojeva u uzorcima biske utječe količina, podrijetlo i kvaliteta imele koja se macerira, različita jakost alkoholne baze, temperatura na kojoj se provodi maceracija te dodatak šećera ili meda tijekom maceracije. HPLC analizom je utvrđeno da su najzastupljeniji polifenolni spojevi u uzorcima biske protokatehinska kiselina i derivati flavonola. Nadalje, prosječni sadržaj ukupnih polifenola u biski iznosio je 196 ± 15 mg GAE L-1, te je u pozitivnoj korelaciji s antioksidativnom aktivnosti, što upućuje na činjenicu da prisutnost polifenolnih spojeva značajno doprinosi i antioksidativnoj aktivnosti uzoraka biske. Najveći sadržaj polifenola u uzorku biske iznosio je 545 mg GAE L-1. S obzirom da neki uzorci sadrže visok udio polifenola i imaju visoku antioksidativnu aktivnost, mala do umjerena konzumacija biske (prema preporukama EU: 1 piće/dan za žene ili 2 pića/dan za muškarce) može imati pozitivno djelovanje na zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Damir Stanzer
(autor)
Jasna Mrvčić
(autor)
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(autor)
Karla Hanousek Čiča
(autor)