Pregled bibliografske jedinice broj: 902190
Patvorenje ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske
Patvorenje ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 902190 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Patvorenje ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske
(ADULTERATION OF EWE AND GOAT CHEESES ON THE MARKET OF REPUBLIC OF CROATIA)
Autori
Monika, Pećnik
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2017
Stranica
32
Mentor
Kalit, Samir
Ključne riječi
ovčji sir, kozji sir, patvorenje, izoelektrično fokusiranje
(ewe cheese, goat cheese, adulteration, isoelectric focusing)
Sažetak
Sirevi od kozjeg/ovčjeg mlijeka smatraju se patvorenim ukoliko se dokaže prisutnost od minimalno 1% udjela kravljeg mlijeka. Stoga je cilj ovog rada utvrditi pojavnost patvorenja ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske. Metoda dokazivanja patvorenja obuhvaćala je izolaciju kazeina iz sira (n=25), izoelektrično fokusiranje γ2 i γ3-kazeina dobivenih hidrolizom β-kazeina djelovanjem plazmina kao referentnu metodu, te detekciju i kvantitativno određivanje γ-kazeina kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka metodom dezintometrije. Rezultati za svaki pojedini uzorak sira uspoređeni su s deklaracijom i unešeni u tablicu kako bi se dokazala eventualna prisutnost patvorenih ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske. Metoda izoelektričnog fokusiranja, koja se primjenjuje kao referentna za ovakve vrste analiza, pokazala se prikladnom za detekciju kravljeg mlijeka u ovčjim i kozjim sirevima. Rezultati ovog rada utvrdili su patvorenje kod 24% uzoraka sira sa tržišta Republike Hrvatske, odnosno udio kravljeg mlijeka u patvorenim sirevima bio je u rasponu 2% do 18%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija