Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 902190

Patvorenje ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske


Monika, Pećnik
Patvorenje ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 902190 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Patvorenje ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske
(ADULTERATION OF EWE AND GOAT CHEESES ON THE MARKET OF REPUBLIC OF CROATIA)

Autori
Monika, Pećnik

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2017

Stranica
32

Mentor
Kalit, Samir

Ključne riječi
ovčji sir, kozji sir, patvorenje, izoelektrično fokusiranje
(ewe cheese, goat cheese, adulteration, isoelectric focusing)

Sažetak
Sirevi od kozjeg/ovčjeg mlijeka smatraju se patvorenim ukoliko se dokaže prisutnost od minimalno 1% udjela kravljeg mlijeka. Stoga je cilj ovog rada utvrditi pojavnost patvorenja ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske. Metoda dokazivanja patvorenja obuhvaćala je izolaciju kazeina iz sira (n=25), izoelektrično fokusiranje γ2 i γ3-kazeina dobivenih hidrolizom β-kazeina djelovanjem plazmina kao referentnu metodu, te detekciju i kvantitativno određivanje γ-kazeina kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka metodom dezintometrije. Rezultati za svaki pojedini uzorak sira uspoređeni su s deklaracijom i unešeni u tablicu kako bi se dokazala eventualna prisutnost patvorenih ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske. Metoda izoelektričnog fokusiranja, koja se primjenjuje kao referentna za ovakve vrste analiza, pokazala se prikladnom za detekciju kravljeg mlijeka u ovčjim i kozjim sirevima. Rezultati ovog rada utvrdili su patvorenje kod 24% uzoraka sira sa tržišta Republike Hrvatske, odnosno udio kravljeg mlijeka u patvorenim sirevima bio je u rasponu 2% do 18%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Samir Kalit (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Monika, Pećnik
Patvorenje ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Monika, P. (2017) 'Patvorenje ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Monika, Pe\'{c}nik}, year = {2017}, pages = {32}, keywords = {ov\v{c}ji sir, kozji sir, patvorenje, izoelektri\v{c}no fokusiranje}, title = {Patvorenje ov\v{c}jih i kozjih sireva na tr\v{z}i\v{s}tu Republike Hrvatske}, keyword = {ov\v{c}ji sir, kozji sir, patvorenje, izoelektri\v{c}no fokusiranje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Monika, Pe\'{c}nik}, year = {2017}, pages = {32}, keywords = {ewe cheese, goat cheese, adulteration, isoelectric focusing}, title = {ADULTERATION OF EWE AND GOAT CHEESES ON THE MARKET OF REPUBLIC OF CROATIA}, keyword = {ewe cheese, goat cheese, adulteration, isoelectric focusing}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font