Pregled bibliografske jedinice broj: 902189
Implementacija HACCP-a u odobrenom objektu za preradu mlijeka malog kapaciteta
Implementacija HACCP-a u odobrenom objektu za preradu mlijeka malog kapaciteta, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 902189 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Implementacija HACCP-a u odobrenom objektu za preradu mlijeka malog kapaciteta
Autori
Magdalena, Vnučec
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2017
Stranica
56
Mentor
Kalit, Samir
Ključne riječi
HACCP sustav, implementacija, prerada mlijeka malog kapaciteta, odobreni objekti
(HACCP system, implementation, small capacity milk processing, approved facilities)
Sažetak
Pravne strukture kojima se povodi zakonodavstvo na području sigurnosti hrane unutar Europske unije, nisu uvijek bile ujednačene. Neujednačenosti je dovela do brojnih trgovinsko pravnih problema. U svrhu pojednostavljenja trgovine te u svrhu zaštite zdravlja potrošača na području Europske unije, Europska komisija razvija jedinstveni sustav upravljanja svim procesima proizvodnje hrane, izuzevši primarnu proizvodnju. Primjenu sustava koji se temelji na analizi opasnosti i uspostavi kritičnih kontrolnih točaka (HACCP), u Republici Hrvatskoj od 31. srpnja 2006. godine, dužni su provoditi svi subjekti u poslovanju s hranom. Prilikom provedbe primjene sustava u objektima malog kapaciteta koji posluju s hranom, nerijetko dolazi do problema u implementaciji i provođenju HACCP-a zbog infrastrukturne manjkavosti takvih objekata u smislu broja prostorija, opreme i uređenosti objekta. Stoga je cilj ovoga rada prikazati način implementacije HACCP sustava u odobrenom objektu za preradu mlijeka malog kapaciteta. Način implementacije sustava opisani su na primjeru odobrene mljekare malog kapaciteta prerade mlijeka do 300 l na dan koristeći 12 koraka implementacije HACCP sustava te su opisane posebnosti predmetnog objekta malog kapaciteta sukladno uvjetima pravila o mjerama prilagodbe („Flexibility“).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija