Pregled bibliografske jedinice broj: 902145
Prijevare vezane uz hranu
Prijevare vezane uz hranu, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 902145 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prijevare vezane uz hranu
(Food frauds)
Autori
Vinkešević, Nika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2017
Stranica
23
Mentor
Tudor Kalit, Milna
Ključne riječi
prijevare vezane uz hranu, patvorenje, sigurnost hrane, potrošači
(food frauds, adulteration, food safety, consumers)
Sažetak
Prijevare vezane uz hranu predstavljaju namjerno kršenje propisa o hrani s ciljem ekonomske dobiti. Prijevare s hranom provode se na različite načine, a najčešći od njih su razrjeđivanje, substitucija i prikrivanje nedostataka nedozvoljenim tvarima. Mijenjanjem svojstava i sastava namirnica korištenjem zamjenskih sirovina, aditiva te nedopuštenih tvari, obmanjuje se potrošača, smanjuje se prehrambena vrijednost namirnice, te ona može biti prijetnja javnom zdravlju. Rad prikazuje načine prijevara na primjeru mlijeka i mliječnih proizvoda, meda, mesa, maslinovog ulja i ekoloških proizvoda te planove kontrola kao i negativne ekonomske posljedice takvih prijevara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija