Pregled bibliografske jedinice broj: 902144
Kemijske opasnosti kao izvor alergija i netolerancija
Kemijske opasnosti kao izvor alergija i netolerancija, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 902144 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijske opasnosti kao izvor alergija i netolerancija
(Chemical hazards as a source of allergies and intolerance)
Autori
Lojbl, Tihana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2017
Stranica
27
Mentor
Tudor Kalit, Milna
Ključne riječi
kemijske opasnosti, HACCP sustav, alergije, netolerancije, deklariranje alergena
(chemical hazards, HACCP system, allergies, intolerance, allergen declaration)
Sažetak
Zbog zaštite potrošača od opasnosti koje se mogu naći u hrani došlo je do razvoja HACCP sustava koji ne samo da omogućuje kontrolu proizvodnih postupaka i plasman zdravstveno ispravnih proizvoda nego isto tako štiti proizvođače od velikih ekonomskih gubitaka. Kemijske opasnosti u hrani osim intoksikacija mogu uzrokovati alergije i netolerancije. Alergija na hranu česta je bolest koja zahvaća 11-26 miliona ljudi na području Europe, a u skupinu „velikih osam“ alergena spadaju kravlje mlijeko, jaja, riba, orašasti plodovi, kikiriki, pšenica, soja i morski plodovi. Netolerancija na hranu često se zamjenjuje s alergijom, a javlja se zbog urođenih ili stečenih enzimatskih efekata. Jasno deklariranje namirnice daje potrošaču sve podatke o hrani, a time i mogućnost odluke pri odabiru. Ova upozorenja odnose se na opasnosti u hrani povezane sa zdravljem, a uključuju označavanje alergena i tvari koje izazivaju netoleranciju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija