Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 902144

Kemijske opasnosti kao izvor alergija i netolerancija


Lojbl, Tihana
Kemijske opasnosti kao izvor alergija i netolerancija, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 902144 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijske opasnosti kao izvor alergija i netolerancija
(Chemical hazards as a source of allergies and intolerance)

Autori
Lojbl, Tihana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2017

Stranica
27

Mentor
Tudor Kalit, Milna

Ključne riječi
kemijske opasnosti, HACCP sustav, alergije, netolerancije, deklariranje alergena
(chemical hazards, HACCP system, allergies, intolerance, allergen declaration)

Sažetak
Zbog zaštite potrošača od opasnosti koje se mogu naći u hrani došlo je do razvoja HACCP sustava koji ne samo da omogućuje kontrolu proizvodnih postupaka i plasman zdravstveno ispravnih proizvoda nego isto tako štiti proizvođače od velikih ekonomskih gubitaka. Kemijske opasnosti u hrani osim intoksikacija mogu uzrokovati alergije i netolerancije. Alergija na hranu česta je bolest koja zahvaća 11-26 miliona ljudi na području Europe, a u skupinu „velikih osam“ alergena spadaju kravlje mlijeko, jaja, riba, orašasti plodovi, kikiriki, pšenica, soja i morski plodovi. Netolerancija na hranu često se zamjenjuje s alergijom, a javlja se zbog urođenih ili stečenih enzimatskih efekata. Jasno deklariranje namirnice daje potrošaču sve podatke o hrani, a time i mogućnost odluke pri odabiru. Ova upozorenja odnose se na opasnosti u hrani povezane sa zdravljem, a uključuju označavanje alergena i tvari koje izazivaju netoleranciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milna Tudor Kalit (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lojbl, Tihana
Kemijske opasnosti kao izvor alergija i netolerancija, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Lojbl, T. (2017) 'Kemijske opasnosti kao izvor alergija i netolerancija', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lojbl, Tihana}, year = {2017}, pages = {27}, keywords = {kemijske opasnosti, HACCP sustav, alergije, netolerancije, deklariranje alergena}, title = {Kemijske opasnosti kao izvor alergija i netolerancija}, keyword = {kemijske opasnosti, HACCP sustav, alergije, netolerancije, deklariranje alergena}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lojbl, Tihana}, year = {2017}, pages = {27}, keywords = {chemical hazards, HACCP system, allergies, intolerance, allergen declaration}, title = {Chemical hazards as a source of allergies and intolerance}, keyword = {chemical hazards, HACCP system, allergies, intolerance, allergen declaration}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font