Pregled bibliografske jedinice broj: 902089
Utjecaj temperature na razvoj fitopatogenih gljiva
Utjecaj temperature na razvoj fitopatogenih gljiva, 2017., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 902089 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature na razvoj fitopatogenih gljiva
(Influence of temperature on development of phytopathogenic fungi)
Autori
Vranješ, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
14.07
Godina
2017
Stranica
34
Mentor
Ćosić, Jasenka
Ključne riječi
temperatura ; micelij ; rast ; hranjiva podloga
(temperature ; mycelium ; growth ; nutrition media)
Sažetak
U laboratorijskim uvjetima na hranjivoj PDA podlozi istraživan je utjecaj različitih temperatura (10, 15, 20, 25 i 30 °C) na rast i razvoj triju fitopatogenih gljiva – Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary (bijela trulež), Botrytis cinerea Pers. Ex Fr. (siva plijesan) i Chalara elegans Nag Ray et Kendr. (crna trulež korijena). S. sclerotiorum najbrže se razvila pri 20 °C (nakon 3 dana - 90 mm) a zatim pri 25 °C. Pri 30 °C rast je bio statistički vrlo značajno slabiji, a pri 10 i 15 °C podjednak (7-og dana - 90 mm). Sklerocije su se najbrže formirale pri 20 °C, i to nakon 7 dana te su težile 0.94 g. Pri 10 °C formirane su najkasnije i to 14-og dana, a težile su 1.5 g. Na 25 i 30 °C nije došlo do formiranja sklerocija. B. cinerea najbrže se razvijala na 20 °C, a zatim na 25 °C, dok na 30 °C nije zabilježen gotovo nikakav rast (5.44 mm nakon 14 dana). Na 10 °C dosegla je 90 mm 10-og dana, a na svim ostalim temperaturama (izuzev 30 °C) nakon 7 dana. Chalara elegans nakon 17 dana pokazala je statistički vrlo značajno bolji rast pri 20 °C (73.5 mm), a pri 15, 25 i 30 °C rast je bio podjednak (47.88 mm, 52.06 mm i 51.56 mm). Pri 10 °C micelij je imao statistički vrlo značajno slabiji rast u odnosu na sve ostale temperature (19.06 mm). Na niti jednoj od temperatura micelij nije dostigao promjer zdjelice od 90 mm
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)