Pregled bibliografske jedinice broj: 901374
Uzroci i problemi zastoja alkoholne fermentacije
Uzroci i problemi zastoja alkoholne fermentacije, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 901374 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzroci i problemi zastoja alkoholne fermentacije
(Causes and problems of stuck fermentation)
Autori
Svečnjak, Natalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2017
Stranica
28
Mentor
Marin Mihaljević Žulj
Ključne riječi
zastoj u fermentaciji, uzroci zastoja fermentacije, refermentacija, nestabilna vina
(stuck fermentation, causes of stuck fermentation, refermentation, unstable wine)
Sažetak
Zaustavljena alkoholna fermentacija jedan je od najvećih problema u proizvodnji vina. Uzroci preranog zastoja fermentacije ili usporene fermentacije su mnogobrojni i često ih je teško za identificirati i ispraviti. Osim kvasaca i neadekvatne ishrane kvasaca dušičnim hranjivima postoji veliki niz potencijalnih uzroka koji mogu dovesti do problema. Većina čimbenika koji mogu stvoriti probleme nakon kretanja u fermentaciji, mogu se izbjeći pravilnim postupcima izvođenja radova u vinogradu i podrumu. Sposobnost vinara da na vrijeme uoči problem bitan je preduvjet za njegovo izbjegavanje. Kada se nakon zaustavljene fermentacije nebi provodili postupci za refermentaciju, vina bi ostala loše kvalitete, nestabilna i podložna kvarenjima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)