Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 901368

Tehnologija proizvodnje vina Amarone


Gran, Patricija
Tehnologija proizvodnje vina Amarone, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 901368 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija proizvodnje vina Amarone
(Production technology of Amarone wine)

Autori
Gran, Patricija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07

Godina
2017

Stranica
27

Mentor
Marin Mihaljević Žulj

Ključne riječi
Amarone, autohtone sorte vinove loze, Botrytis cinerea, prosušivanje bobica, dozrijevanje u drvu
(Amarone, native grapevine varieties, Botrytis cinerea, dehydration process, ageing in wood)

Sažetak
Vino Amarone je suho vino koje se proizvodi u regiji Valpolicelli na sjeveroistoku Italije. Tradicionalno se za proizvodnju ovog vina koriste autohtone sorte vinove loze kao što su 'Corvina', 'Rondinella' i 'Corvinone'. Tehnologija proizvodnje ovog vina obuhvaća vrlo složen proces prosušivanja grožđa s ciljem koncentriranja šećera i aromatskih spojeva u bobici. Tijekom dehidracije grožđa u bobici dolazi do niza biokemijskih procesa na koje djeluje ili ih potiče Botrytis cinerea. Prosušivanje bobica traje između 90 i 120 dana tijekom kojih se grožđu moraju osigurati što prirodniji uvjeti sušenja. Proces vinifikacije započinje 1. prosinca. Prilikom vinifikacije važno je voditi računa o mnogim faktorima koji utječu na brzinu i kvalitetu fermentacije, neki od njih su temperatura, dodatak sumpornog dioksida, odabir i primjena adekvatnih sojeva kvasaca. Fermentacija obično završava u bačvama u kojima se odvija dozrijevanje vina. Vino dozrijeva u velikim drvenim bačvama napravljenim od slavonskog hrasta i u francuskim ili američkim barrique bačvama. Nakon dozrijevanja u drvu, vino se puni u boce gdje dozrijeva još nekoliko mjeseci. Vino može biti pušteno u prodaju tek 25 mjeseci nakon berbe za „standardnu“ verziju Amaronea, dok „riserva“ verzija smije biti puštena u prodaju tek nakon 50 mjeseci od berbe. Posljednjih 15- 20 godina raste proizvodnja grožđa za Amarone, a taj rast paralelno prati i rast cijena ovog vina. Amarone je danas raširen, prihvaćen i tražen na tržištima diljem svijeta, a zbog zahtjevne i složene proizvodnje prosječna cijena boce Amarone vina iznosi približno 440kn.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marin Mihaljević Žulj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gran, Patricija
Tehnologija proizvodnje vina Amarone, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Gran, P. (2017) 'Tehnologija proizvodnje vina Amarone', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gran, Patricija}, year = {2017}, pages = {27}, keywords = {Amarone, autohtone sorte vinove loze, Botrytis cinerea, prosu\v{s}ivanje bobica, dozrijevanje u drvu}, title = {Tehnologija proizvodnje vina Amarone}, keyword = {Amarone, autohtone sorte vinove loze, Botrytis cinerea, prosu\v{s}ivanje bobica, dozrijevanje u drvu}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gran, Patricija}, year = {2017}, pages = {27}, keywords = {Amarone, native grapevine varieties, Botrytis cinerea, dehydration process, ageing in wood}, title = {Production technology of Amarone wine}, keyword = {Amarone, native grapevine varieties, Botrytis cinerea, dehydration process, ageing in wood}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font