Pregled bibliografske jedinice broj: 901212
Istraživanje gospodarskih i enoloških karakteristika sorte 'Belina starohrvatska'
Istraživanje gospodarskih i enoloških karakteristika sorte 'Belina starohrvatska', 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 901212 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje gospodarskih i enoloških karakteristika sorte 'Belina starohrvatska'
(Research on production and enological characteristics of cultivar 'Belina starohrvatska')
Autori
Pokupić, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2017
Stranica
35
Mentor
Darko Preiner
Ključne riječi
Belina starohrvatska, Hrvatsko zagorje, gospodarske karakteristike, enološke karakteristike, senzorna ocjena.
(Hrvatsko Zagorje, Belina starohrvatska, economic evaluation, enological characterisation, wine sensory analyses.)
Sažetak
Na području Hrvatskog zagorja, ali i drugih područja sjeverozapadne Hrvatske kroz povijest se uzgajao veliki broj sorata vinove loze. Unutar tog sortimenta postoji grupa sorata koja se naziva "Beline". U sklopu projekta „Zašita i revitalizacija autohtonih sorata Hrvatskog zagorja" po prvi put se sustavno počelo sa prikupljanjem različitih sorata koje nose naziv Beline, njihovim opisivanjem, ali i njihovom genetičkom identifikacijom. Na temelju provedenih istraživanja utvrđeno je kako na području Hrvatskog zagorja postoji ukupno devet sorata koje spadaju u grupu „Belina". Najvažnija sorta iz navedene grupe jest Belina starohrvatska čija revitalizacija je započela sustavnim istraživanjem njenog gospodarskog i enološkog potencijala. Ovo istraživanje dio je višegodišnjeg praćenja potencijala ove sorte. U radu je opisano porijeklo sorte, botanička, biološka te gospodarska svojstva. Također opisan je projekt zaštite i revitalizacije autohtonih sorata Hrvatskog zagorja te pokusni nasad u kojem je izvršena berba grožđa korištenog u istraživanju. Prikazani su rezultati kemijske analize mošta i vina proizvedenog od grožđa branog u dva termina berbe zajedno sa senzornim ocjenama vina. Na temelju rezultata istraživanja može se zaključiti kako sorta Belina starohrvatska u modernoj vinogradarskoj proizvodnji može ostvariti zadovoljavajuću kvalitetu vina. Unatoč tome potrebno je provesti dodatna istraživanja vezana uz primjenu različitih ampelotehničkih zahvata s ciljem poboljšanja kvalitete vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)