Pregled bibliografske jedinice broj: 901042
KARAKTERIZACIJA BISKE – TRADICIONALNE ISTARSKE TRAVARICE
KARAKTERIZACIJA BISKE – TRADICIONALNE ISTARSKE TRAVARICE, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 901042 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KARAKTERIZACIJA BISKE – TRADICIONALNE ISTARSKE TRAVARICE
(CHARACTERIZATION OF BISKA – TRADITIONAL ISTRIAN SPIRIT DRINK)
Autori
Jedrejčić, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.07
Godina
2017
Stranica
27
Mentor
Mrvčić Jasna
Ključne riječi
Biološki aktivne tvari, biska, jaka alkoholna pića, travarica, žuta imela
(Biological active compounds, biska, spirit drink, strong alcoholic beverages, yellow mistletoe)
Sažetak
Biska je tradicionalna travarica koja se proizvodi maceracijom lišća žute imele na području Istre. Tijekom procesa proizvodnje biske iz imele se u alkoholnu bazu ekstrahiraju različiti spojevi za koje se smatra da pridonose pozitivnim zdravstvenim učincima konačnog proizvoda. Cilj rada bio je utvrditi razlike u sadržaju ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti u dvadeset različitih uzoraka biske te utvrditi postojanje korelacija između ta dva parametra. Koncentracija ukupnih fenola određena je spektrofotometrijski pomoću Folin – Ciocalteu reagensa, a antioksidacijska aktivnost FRAP i DPPH metodama. Uzorcima je također određena koncentracija prisutnog etanola odnosno njihova alkoholna jakost. Rezultati su pokazali da se količina fenolnih spojeva u uzorcima znatno razlikuje što je moguće zbog tehnološkog procesa proizvodnje odnosno parametara kao što su količina, podrijetlo i kvaliteta lišća koje se macerira, zbog jakosti alkoholne baze ili duljine same maceracije te da su ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost u pozitivnoj korelaciji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija