Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 901004

Prednosti, mogućnosti i provjera rizičnosti GM usjeva i hrane od njih


Županić, Barbara
Prednosti, mogućnosti i provjera rizičnosti GM usjeva i hrane od njih, 2003., diplomski rad, Agronomski gakultet, Zagreb


CROSBI ID: 901004 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prednosti, mogućnosti i provjera rizičnosti GM usjeva i hrane od njih
(Benefits, opportunities and risk assessment of GM crops and food produced from those crops)

Autori
Županić, Barbara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski gakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.12

Godina
2003

Stranica
34

Mentor
Kereša, Snježana

Ključne riječi
GM usjevi, metode genetičkih transformacija, svojstva, detekcija GM usjeva
(GM crops, methods of genetic transformations, traits, detection of GM crops)

Sažetak
U radu su opisane najčešće korištene metode genetičkih transformacija biljaka – transformacija bakterijom Agrobacterium tumefaciens (indirektan prijenos fragmenata DNA) i tehnika bombardiranja česticama (direktan prijenos). Dat je pregled agronomskih svojstava i svojstava kvalitete poljoprivrednih biljaka izmjenjenih genetičkim transformacijama, navedeni su transgeni za svako svojstvo i novonastali spojevi. Navedene su genetički modificirane povrćarske, ratarske i ostale kulture s odobrenjem za komercijalni uzgoj, a uz pojedinu kulturu nalaze se podaci o modificiranom svojstvu, transgenima i državama u kojima se te kulture uzgajaju. Opisane su najznačajnije metode detekcije GM usjeva i hrane od njih s osvrtom na aktualne mogućnosti i ograničenja te buduće potrebe i smjernice. Navedene su potencijalne opasnoti GM usjeva i hrane od njih na ljudsko zdravlje i okoliš s mogućim rješenjem potencijalnih problema. Na kraju je razrađena teza o dosezima genetičkih trensformacija u odnosu na klasično oplemenjivanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Snježana Kereša (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Županić, Barbara
Prednosti, mogućnosti i provjera rizičnosti GM usjeva i hrane od njih, 2003., diplomski rad, Agronomski gakultet, Zagreb
Županić, B. (2003) 'Prednosti, mogućnosti i provjera rizičnosti GM usjeva i hrane od njih', diplomski rad, Agronomski gakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}upani\'{c}, Barbara}, year = {2003}, pages = {34}, keywords = {GM usjevi, metode geneti\v{c}kih transformacija, svojstva, detekcija GM usjeva}, title = {Prednosti, mogu\'{c}nosti i provjera rizi\v{c}nosti GM usjeva i hrane od njih}, keyword = {GM usjevi, metode geneti\v{c}kih transformacija, svojstva, detekcija GM usjeva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}upani\'{c}, Barbara}, year = {2003}, pages = {34}, keywords = {GM crops, methods of genetic transformations, traits, detection of GM crops}, title = {Benefits, opportunities and risk assessment of GM crops and food produced from those crops}, keyword = {GM crops, methods of genetic transformations, traits, detection of GM crops}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font