Pregled bibliografske jedinice broj: 901004
Prednosti, mogućnosti i provjera rizičnosti GM usjeva i hrane od njih
Prednosti, mogućnosti i provjera rizičnosti GM usjeva i hrane od njih, 2003., diplomski rad, Agronomski gakultet, Zagreb
CROSBI ID: 901004 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prednosti, mogućnosti i provjera rizičnosti GM usjeva i hrane od njih
(Benefits, opportunities and risk assessment of GM crops and food produced from those crops)
Autori
Županić, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski gakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.12
Godina
2003
Stranica
34
Mentor
Kereša, Snježana
Ključne riječi
GM usjevi, metode genetičkih transformacija, svojstva, detekcija GM usjeva
(GM crops, methods of genetic transformations, traits, detection of GM crops)
Sažetak
U radu su opisane najčešće korištene metode genetičkih transformacija biljaka – transformacija bakterijom Agrobacterium tumefaciens (indirektan prijenos fragmenata DNA) i tehnika bombardiranja česticama (direktan prijenos). Dat je pregled agronomskih svojstava i svojstava kvalitete poljoprivrednih biljaka izmjenjenih genetičkim transformacijama, navedeni su transgeni za svako svojstvo i novonastali spojevi. Navedene su genetički modificirane povrćarske, ratarske i ostale kulture s odobrenjem za komercijalni uzgoj, a uz pojedinu kulturu nalaze se podaci o modificiranom svojstvu, transgenima i državama u kojima se te kulture uzgajaju. Opisane su najznačajnije metode detekcije GM usjeva i hrane od njih s osvrtom na aktualne mogućnosti i ograničenja te buduće potrebe i smjernice. Navedene su potencijalne opasnoti GM usjeva i hrane od njih na ljudsko zdravlje i okoliš s mogućim rješenjem potencijalnih problema. Na kraju je razrađena teza o dosezima genetičkih trensformacija u odnosu na klasično oplemenjivanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)