Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 900811

Utjecaj proizvodnog sustava na svojstva trupova i kakvoću mesa Crne slavonske svinje


Buha, Ivan
Utjecaj proizvodnog sustava na svojstva trupova i kakvoću mesa Crne slavonske svinje, 2017., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 900811 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj proizvodnog sustava na svojstva trupova i kakvoću mesa Crne slavonske svinje
(Influence of production system on carcass and meat quality traits in Crna Slavonska (Black Slavonian) pig)

Autori
Buha, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2017

Stranica
41

Mentor
Ivona Djurkin Kušec

Ključne riječi
Crna slavonska svinja ; kakvoća mesa ; kakvoća trupa ; proizvodni sustav ; duboka stelja ; pašnjak
(Crna slavonska pig ; meat quality ; carcass quality ; production system ; deep bedding ; pasture)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na 104 crne slavonske svinje (57 nazimica i 57 nerasta). Svinje su bile raspoređene u dva različita sustava držanja, otvorenom sustavu (pašnjak, n=56) i zatvorenom sustavu (duboka stelja, n=48). Svinje na pašnjaku uzgajane su do dobi 18 mjeseci, dok su svinje s duboke stelje uzgajane do dobi 15 mjeseci. Nakon završetka tova, svinje su zaklane, a potom su u klaonici i laboratoriju utvrđena svojstva kakvoće mesa i trupova. Trupovi svinja uzgajanih na pašnjaku imali su veću debljinu mišića, manju debljinu slanine te ravnopravniji omjer slanina/mišić, dok su trupovi svinja uzgajanih na dubokoj stelji imali veći opseg buta i veću površinu mišića. U pogledu svojstava kakvoće mesa, meso svinja uzgajanih na pašnjaku imalo je veći gubitak vode iskapavanjem, veće kalo kuhanja, veću sposobnost zadržavanja vode i veći b* stupanj žutila, dok je meso svinja uzgajanih na dubokoj stelji imalo veće pH24 vrijednosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Ivona Djurkin Kušec (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Buha, Ivan
Utjecaj proizvodnog sustava na svojstva trupova i kakvoću mesa Crne slavonske svinje, 2017., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Buha, I. (2017) 'Utjecaj proizvodnog sustava na svojstva trupova i kakvoću mesa Crne slavonske svinje', diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Buha, Ivan}, year = {2017}, pages = {41}, keywords = {Crna slavonska svinja, kakvo\'{c}a mesa, kakvo\'{c}a trupa, proizvodni sustav, duboka stelja, pa\v{s}njak}, title = {Utjecaj proizvodnog sustava na svojstva trupova i kakvo\'{c}u mesa Crne slavonske svinje}, keyword = {Crna slavonska svinja, kakvo\'{c}a mesa, kakvo\'{c}a trupa, proizvodni sustav, duboka stelja, pa\v{s}njak}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Buha, Ivan}, year = {2017}, pages = {41}, keywords = {Crna slavonska pig, meat quality, carcass quality, production system, deep bedding, pasture}, title = {Influence of production system on carcass and meat quality traits in Crna Slavonska (Black Slavonian) pig}, keyword = {Crna slavonska pig, meat quality, carcass quality, production system, deep bedding, pasture}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font