Pregled bibliografske jedinice broj: 900811
Utjecaj proizvodnog sustava na svojstva trupova i kakvoću mesa Crne slavonske svinje
Utjecaj proizvodnog sustava na svojstva trupova i kakvoću mesa Crne slavonske svinje, 2017., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 900811 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj proizvodnog sustava na svojstva trupova i kakvoću mesa Crne slavonske svinje
(Influence of production system on carcass and meat quality traits in Crna Slavonska (Black Slavonian) pig)
Autori
Buha, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2017
Stranica
41
Mentor
Ivona Djurkin Kušec
Ključne riječi
Crna slavonska svinja ; kakvoća mesa ; kakvoća trupa ; proizvodni sustav ; duboka stelja ; pašnjak
(Crna slavonska pig ; meat quality ; carcass quality ; production system ; deep bedding ; pasture)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 104 crne slavonske svinje (57 nazimica i 57 nerasta). Svinje su bile raspoređene u dva različita sustava držanja, otvorenom sustavu (pašnjak, n=56) i zatvorenom sustavu (duboka stelja, n=48). Svinje na pašnjaku uzgajane su do dobi 18 mjeseci, dok su svinje s duboke stelje uzgajane do dobi 15 mjeseci. Nakon završetka tova, svinje su zaklane, a potom su u klaonici i laboratoriju utvrđena svojstva kakvoće mesa i trupova. Trupovi svinja uzgajanih na pašnjaku imali su veću debljinu mišića, manju debljinu slanine te ravnopravniji omjer slanina/mišić, dok su trupovi svinja uzgajanih na dubokoj stelji imali veći opseg buta i veću površinu mišića. U pogledu svojstava kakvoće mesa, meso svinja uzgajanih na pašnjaku imalo je veći gubitak vode iskapavanjem, veće kalo kuhanja, veću sposobnost zadržavanja vode i veći b* stupanj žutila, dok je meso svinja uzgajanih na dubokoj stelji imalo veće pH24 vrijednosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-09-3396
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivona Djurkin Kušec
(mentor)