Pregled bibliografske jedinice broj: 900654
Određivanje fizikalnih svojstava soka od jabuke obrađenog visokim hidrostatskim tlakom
Određivanje fizikalnih svojstava soka od jabuke obrađenog visokim hidrostatskim tlakom, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 900654 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje fizikalnih svojstava soka od jabuke obrađenog visokim hidrostatskim tlakom
(Physical properties of apple juice treated with high hydrostatic pressure)
Autori
Klas, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2017
Stranica
52
Mentor
Bosiljkov, Tomislav
Neposredni voditelj
Škegro, Marko
Ključne riječi
visoki hidrostatski tlak, sok od jabuke, fizikalna svojstva, stabilnost
(high hydrostatic pressure, apple juice, physical properties, stability)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva soka od jabuke. Praćen je utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na apsorbanciju, gustoću i raspodjelu veličina čestica pri sljedećim procesnim parametrima: tlak (p = 200, 400, 600 MPa) ; vrijeme obrade (t = 5, 10, 20, 30 minuta). Ispitivanje je provedeno na dva uzorka soka od jabuke: sok od jabuke dobiven filterom promjera 0, 3 mm i sok dobiven filterom promjera 0, 5 mm. Rezultati su statistički obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 12“. Stabilnost voćnog soka može se pratiti mjerenjem vrijednosti apsorbancije i izraziti odnosom relativne učestalosti čestica u ovisnosti o njihovom promjeru. Sok dobiven filterom promjera 0, 5 mm pokazuje veću stabilnost gdje se vrijednosti ISS (indeks stabilnosti soka) kreću u rasponu od 47 – 224 h, u odnosu na sok dobiven filterom 0, 3 mm gdje prevladavaju vrijednosti od oko 30 h. Na povećanje vrijednosti indeksa stabilnosti soka utječe primijenjeni tlak, dok vrijeme obrade nema utjecaj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija