Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 900654

Određivanje fizikalnih svojstava soka od jabuke obrađenog visokim hidrostatskim tlakom


Klas, Kristina
Određivanje fizikalnih svojstava soka od jabuke obrađenog visokim hidrostatskim tlakom, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 900654 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje fizikalnih svojstava soka od jabuke obrađenog visokim hidrostatskim tlakom
(Physical properties of apple juice treated with high hydrostatic pressure)

Autori
Klas, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2017

Stranica
52

Mentor
Bosiljkov, Tomislav

Neposredni voditelj
Škegro, Marko

Ključne riječi
visoki hidrostatski tlak, sok od jabuke, fizikalna svojstva, stabilnost
(high hydrostatic pressure, apple juice, physical properties, stability)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva soka od jabuke. Praćen je utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na apsorbanciju, gustoću i raspodjelu veličina čestica pri sljedećim procesnim parametrima: tlak (p = 200, 400, 600 MPa) ; vrijeme obrade (t = 5, 10, 20, 30 minuta). Ispitivanje je provedeno na dva uzorka soka od jabuke: sok od jabuke dobiven filterom promjera 0, 3 mm i sok dobiven filterom promjera 0, 5 mm. Rezultati su statistički obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 12“. Stabilnost voćnog soka može se pratiti mjerenjem vrijednosti apsorbancije i izraziti odnosom relativne učestalosti čestica u ovisnosti o njihovom promjeru. Sok dobiven filterom promjera 0, 5 mm pokazuje veću stabilnost gdje se vrijednosti ISS (indeks stabilnosti soka) kreću u rasponu od 47 – 224 h, u odnosu na sok dobiven filterom 0, 3 mm gdje prevladavaju vrijednosti od oko 30 h. Na povećanje vrijednosti indeksa stabilnosti soka utječe primijenjeni tlak, dok vrijeme obrade nema utjecaj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Marko Škegro (mentor)

Avatar Url Tomislav Bosiljkov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Klas, Kristina
Određivanje fizikalnih svojstava soka od jabuke obrađenog visokim hidrostatskim tlakom, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Klas, K. (2017) 'Određivanje fizikalnih svojstava soka od jabuke obrađenog visokim hidrostatskim tlakom', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Klas, Kristina}, year = {2017}, pages = {52}, keywords = {visoki hidrostatski tlak, sok od jabuke, fizikalna svojstva, stabilnost}, title = {Odre\djivanje fizikalnih svojstava soka od jabuke obra\djenog visokim hidrostatskim tlakom}, keyword = {visoki hidrostatski tlak, sok od jabuke, fizikalna svojstva, stabilnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Klas, Kristina}, year = {2017}, pages = {52}, keywords = {high hydrostatic pressure, apple juice, physical properties, stability}, title = {Physical properties of apple juice treated with high hydrostatic pressure}, keyword = {high hydrostatic pressure, apple juice, physical properties, stability}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font