Pregled bibliografske jedinice broj: 900632
Određivanje mehaničke čvrstoće biofilmova sa različitim udjelom pektina
Određivanje mehaničke čvrstoće biofilmova sa različitim udjelom pektina, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 900632 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje mehaničke čvrstoće biofilmova sa različitim udjelom pektina
(Determination of mechanical strength of biofilms with different pectin share)
Autori
Burcar, Dea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.07
Godina
2017
Stranica
32
Mentor
Bosiljkov, Tomislav
Neposredni voditelj
Škegro, Marko
Ključne riječi
biofilm, pektin, teksturna svojstva
(biofilm, pectin, mechanical properties)
Sažetak
Teksturna svojstva uključuju niz fizikalnih varijabli kao što su čvrstoća, kohezivnost, elastičnost, adhezivnost i druge. Tekstura utječe na percepciju okusa, kao i na odluku potrošača o odabiru proizvoda. U ovom radu određivala su se teksturna svojstva biofilmova s različitim udjelom pektina koji se koristite kao premaz ili zaštita na određenim prehrambenim proizvodima. Ovisno o udjelu učvršćivača (CaCl2) i glicerola, pratila se dinamika razvoja biofilma tijekom naprezanja. Osim teksturnih svojstava, pripremljenim biofilmovima izmjerene su L, a, b vrijednosti i snimljene su mikroskopske digitalne slike. Svi biofilmovi pogodni su kao potencijalna sirovina za oblaganje, s time da su uzorci sa većim udjelom pektina pokazali veću otpornost na naprezanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija