Pregled bibliografske jedinice broj: 900620
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na promjenu teksture i boje različitih sorti jabuka
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na promjenu teksture i boje različitih sorti jabuka, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 900620 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na promjenu teksture i boje različitih sorti jabuka
(The influence of high hydrostatic pressure on the changes of the texture and colour of different apple varieties)
Autori
Komušar, Leonarda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2017
Stranica
31
Mentor
Bosiljkov, Tomislav
Neposredni voditelj
Škegro, Marko
Ključne riječi
visoki hidrostatski tlak, jabuka, teksturna svojstva, boja
(high hydrostatic pressure, apple, mechanical properties, colour)
Sažetak
U ovom radu pratio se utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na promjenu teksture i boje različitih sorti jabuke – “Granny smith” i “Idared”. Različite vrijednosti tlakova (200, 400 i 600 MPa) i vremena obrade (10 i 20 minuta) imaju statistički značajan utjecaj na teksturna svojstva: tvrdoću, elastičnost, kohezivnost, žvakavost i rad potreban za pucanje uzorka. Mjerenja su provedena analizatorom teksture primjenom „TPA“ testa (kompresija u dva ciklusa). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni (ANOVA) pomoću programskog paketa „Statistica 12“. Teksturni profili pokazali su da jabuke sorte „Granny smith“ imaju veću tvrdoću od jabuka sorte „Idared“. Osim svojstava teksture praćene su promjene L, a i b vrijednosti obje sorte nakon obrade. Negativni β – koeficijenti (L vrijednost) utjecaja visokog tlaka i vremena obrade ukazuju kako jabuka sorte „Granny smith“ postaje tamnija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija