Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 900604

Utjecaj netoplinskih tehnologija na fizikalna svojstva sojinog mlijeka sa različitim udjelima suhe tvari


Kurtoić, Domagoj
Utjecaj netoplinskih tehnologija na fizikalna svojstva sojinog mlijeka sa različitim udjelima suhe tvari, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 900604 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj netoplinskih tehnologija na fizikalna svojstva sojinog mlijeka sa različitim udjelima suhe tvari
(The impact of non-thermal Technologies on physical characteristics of soymilk with different dry matter content)

Autori
Kurtoić, Domagoj

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2017

Stranica
30

Mentor
Bosiljkov, Tomislav

Neposredni voditelj
Škegro, Marko

Ključne riječi
raspodjela veličine čestica, sojino mlijeko, ultrazvuk, visoki hidrostatski tlak
(ultrasound, high hydrostatic pressure, soymilk, particle size distribution)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj netoplinskih tehnologija, ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na promjenu fizikalnih svojstava (apsorbancija, gustoća, temperatura i raspodjela veličine masnih globula) sojinog mlijeka sa različitim udjelom suhe tvari. Praćen je utjecaj ultrazvuka nominalne snage 100 W pri amplitudama 20, 60 i 100 %, vremena obrade 6 i 10 minuta, sondama promjera 7 i 10 mm i visokog hidrostatskog tlaka pri tlakovima od 100, 200 i 300 Mpa pri vremenu zadržavanja od 9 i 15 min. Dobiveni rezultati statistički su obrađeni (ANOVA) pomoću programskog paketa „Statistica 12“. Obje tehnologije pokazuju statistički značajan utjecaj na pozitivnu promjenu promatranih fizikalnih svojstava. Ultrazvuk visokog intenziteta pokazao se kao učinkovitija tehnika u smislu stabilnosti uzoraka izraženog preko stabilnijeg intervala (0, 03 – 5 µm) raspodjele veličine masnih globula.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Marko Škegro (mentor)

Avatar Url Tomislav Bosiljkov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kurtoić, Domagoj
Utjecaj netoplinskih tehnologija na fizikalna svojstva sojinog mlijeka sa različitim udjelima suhe tvari, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Kurtoić, D. (2017) 'Utjecaj netoplinskih tehnologija na fizikalna svojstva sojinog mlijeka sa različitim udjelima suhe tvari', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kurtoi\'{c}, Domagoj}, year = {2017}, pages = {30}, keywords = {raspodjela veli\v{c}ine \v{c}estica, sojino mlijeko, ultrazvuk, visoki hidrostatski tlak}, title = {Utjecaj netoplinskih tehnologija na fizikalna svojstva sojinog mlijeka sa razli\v{c}itim udjelima suhe tvari}, keyword = {raspodjela veli\v{c}ine \v{c}estica, sojino mlijeko, ultrazvuk, visoki hidrostatski tlak}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kurtoi\'{c}, Domagoj}, year = {2017}, pages = {30}, keywords = {ultrasound, high hydrostatic pressure, soymilk, particle size distribution}, title = {The impact of non-thermal Technologies on physical characteristics of soymilk with different dry matter content}, keyword = {ultrasound, high hydrostatic pressure, soymilk, particle size distribution}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font