Pregled bibliografske jedinice broj: 900604
Utjecaj netoplinskih tehnologija na fizikalna svojstva sojinog mlijeka sa različitim udjelima suhe tvari
Utjecaj netoplinskih tehnologija na fizikalna svojstva sojinog mlijeka sa različitim udjelima suhe tvari, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 900604 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj netoplinskih tehnologija na fizikalna svojstva sojinog mlijeka sa različitim udjelima suhe tvari
(The impact of non-thermal Technologies on physical characteristics of soymilk with different dry matter content)
Autori
Kurtoić, Domagoj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2017
Stranica
30
Mentor
Bosiljkov, Tomislav
Neposredni voditelj
Škegro, Marko
Ključne riječi
raspodjela veličine čestica, sojino mlijeko, ultrazvuk, visoki hidrostatski tlak
(ultrasound, high hydrostatic pressure, soymilk, particle size distribution)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj netoplinskih tehnologija, ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na promjenu fizikalnih svojstava (apsorbancija, gustoća, temperatura i raspodjela veličine masnih globula) sojinog mlijeka sa različitim udjelom suhe tvari. Praćen je utjecaj ultrazvuka nominalne snage 100 W pri amplitudama 20, 60 i 100 %, vremena obrade 6 i 10 minuta, sondama promjera 7 i 10 mm i visokog hidrostatskog tlaka pri tlakovima od 100, 200 i 300 Mpa pri vremenu zadržavanja od 9 i 15 min. Dobiveni rezultati statistički su obrađeni (ANOVA) pomoću programskog paketa „Statistica 12“. Obje tehnologije pokazuju statistički značajan utjecaj na pozitivnu promjenu promatranih fizikalnih svojstava. Ultrazvuk visokog intenziteta pokazao se kao učinkovitija tehnika u smislu stabilnosti uzoraka izraženog preko stabilnijeg intervala (0, 03 – 5 µm) raspodjele veličine masnih globula.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija