Pregled bibliografske jedinice broj: 900582
Izazovi stavljanja hrane na kinesko tržište – osvrt na označavanje
Izazovi stavljanja hrane na kinesko tržište – osvrt na označavanje // 11. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane
Opatija, Hrvatska, 2017. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
CROSBI ID: 900582 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izazovi stavljanja hrane na kinesko tržište – osvrt na označavanje
(Challenges of food placing on the Chinese market - an overview of labeling)
Autori
Knežević, Nada ; Horvat, Mirjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni
Skup
11. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 29.05.2017. - 31.05.2017
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
označavanje hrane ; prehrambene tvrdnje ; zdravstvene tvrdnje
(food labeling ; nutrition claims ; health claims)
Sažetak
Uvjeti za stavljanje hrane na kinesko tržište u nekim su aspektima različiti od onih u Europskoj uniji i stoga predstavljaju veliki izazov europskim proizvođačima. Važan čimbenik u ovom procesu su posebne kategorije namirnica, kao što su hrana za posebne prehrambene potrebe, hrana s dodanom vrijednošću, hrana s prehranom i zdravstvenim tvrdnjama, te hrana s životinjskim sastojcima. Navođenje hranjive vrijednosti na deklaraciji proizvoda za Kinesko tržište može se napraviti na nekoliko načina. Uredba o informacijama o hrani, koja je na snazi na kineskom tržištu, ima za cilj osigurati da su tvrdnje na hrani istinite i da potrošače ne dovode u zabludu, te poticati inovacije u proizvodnji zdravih prehrambenih proizvoda u prehrambenoj industriji. Cilj ovog rada je pružiti detaljniji uvid i usporedbu EU i kineskih propisa u području označavanja hrane, osobito u označavanju nutritivnih informacija, prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji, kao i uvjeta koje treba ispuniti za njihovo uspješno stavljanje na tržište.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
PODRAVKA prehrambena industrija d.d. FC "Istraživanje i razvoj
Profili:
Nada Knežević
(autor)