Pregled bibliografske jedinice broj: 900538
Utjecaj termičke dorade na različite cvjetne vrste
Utjecaj termičke dorade na različite cvjetne vrste, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 900538 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj termičke dorade na različite cvjetne vrste
(Effects of thermal finish on various flower species)
Autori
Podolšak, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2017
Stranica
35
Mentor
Matin, Ana
Ključne riječi
sušeno cvijeće, termička dorada, kvalitativna svojstva
(dryied flowers, thermal finishing, quality features)
Sažetak
Cvijeće u svježem obliku na tržištu je najatraktivnije, no međutim, njegov vijek trajanja je vrlo kratak i takvo cvijeće postiže visoke cijene, te je njegova dostupnost sezonska. Kao adekvatnu i jeftiniju zamjenu za dekorativne, industrijske, kozmetičke i razne druge svrhe može nam poslužiti sušeno cvijeće. Sušeno cvijeće pravilnom termičkom doradom ne gubi na svojoj atraktivnosti, kao ni na kvalitativnim svojstvima latica. Brojne vrste cvijeća su pogodne za sušenje kao što su ruže, hortenzije, ljiljani, neven, maćuhice, karanfili, gerberi i tratinčice. Osim prirodnog sušenja koje je najjednostavnije i najučestalije, postoje i mnogi drugi načini na koji se cvijeće može dovesti do stanja željene vlažnosti koji će u ovom radu biti objašnjeni te će biti prikazan utjecaj na kvalitativna svojstva cvjetova i njihova upotreba.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)