Pregled bibliografske jedinice broj: 900410
Procjena unosa skrivenog šećera studentske populacije Sveučilišta u Mostaru
Procjena unosa skrivenog šećera studentske populacije Sveučilišta u Mostaru, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 900410 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena unosa skrivenog šećera studentske
populacije Sveučilišta u Mostaru
(Intake of hidden sugar among students at the
University of Mostar)
Autori
Palac, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
19.10
Godina
2017
Stranica
38
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
studenti ; šećer ; slatko
(students ; sugar ; sweet)
Sažetak
Prehrana adolescenata, u koje se ubrajaju i studenti, karakteristična je po visokim unosima brze hrane u kombinaciji sa različitim zaslađenim napitcima koji sadrže velik udio šećera (tzv. skriveni šećeri). Prekomjeran unos šećera jedan je od čimbenika koji značajno doprinosi razvoju kroničnih nezaraznih bolesti, posebice povećane tjelesne mase i pretilosti koje kumulativno zahvaćaju 60 % populacije BiH. Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru s naglaskom na preferenciju prema slatkim okusima te procijeniti unos skrivenog šećera. Prikupljanje podataka provedeno je u presječnom istraživanju putem jednokratnog anonimnog upitnika na 146 studenata. Upitnik je obuhvatio opće podatke o ispitaniku, podatke o općim prehrambenim navikama te procjenu učestalosti konzumacije odabranih vrsta hrane i pića. Obrada podataka ukazala je da je većina studenata stava da konzumira umjereno slatku kavu i čaj, a najčešće korišteno sladilo je bijeli šećer kojeg koristi 71, 9 % studenata. Ukupni unos šećera putem namirnica obuhvaćenih anketom procjenjen je na prosječnih 165, 78 g/dan uz viši unos kod djevojaka u odnosu na mladiće te kod djece s prebivalištem u gradu u odnosu na djecu sa sela. Najveći doprinos unosu šećera u ispitivanoj skupini imali su tekućina, deserti i pekarski proizvodi pri čemu je unos veći od 10 g/dan zabilježen za gazirane napitke, prirodne sokove te slatke pekarske proizvode. Potvrđena je i povezanost unosa šećera s preferencijom slatkim okusima te konzumacijom sokova i pušenjem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)