Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 900410

Procjena unosa skrivenog šećera studentske populacije Sveučilišta u Mostaru


Palac, Marijana
Procjena unosa skrivenog šećera studentske populacije Sveučilišta u Mostaru, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 900410 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena unosa skrivenog šećera studentske populacije Sveučilišta u Mostaru
(Intake of hidden sugar among students at the University of Mostar)

Autori
Palac, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
19.10

Godina
2017

Stranica
38

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
studenti ; šećer ; slatko
(students ; sugar ; sweet)

Sažetak
Prehrana adolescenata, u koje se ubrajaju i studenti, karakteristična je po visokim unosima brze hrane u kombinaciji sa različitim zaslađenim napitcima koji sadrže velik udio šećera (tzv. skriveni šećeri). Prekomjeran unos šećera jedan je od čimbenika koji značajno doprinosi razvoju kroničnih nezaraznih bolesti, posebice povećane tjelesne mase i pretilosti koje kumulativno zahvaćaju 60 % populacije BiH. Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru s naglaskom na preferenciju prema slatkim okusima te procijeniti unos skrivenog šećera. Prikupljanje podataka provedeno je u presječnom istraživanju putem jednokratnog anonimnog upitnika na 146 studenata. Upitnik je obuhvatio opće podatke o ispitaniku, podatke o općim prehrambenim navikama te procjenu učestalosti konzumacije odabranih vrsta hrane i pića. Obrada podataka ukazala je da je većina studenata stava da konzumira umjereno slatku kavu i čaj, a najčešće korišteno sladilo je bijeli šećer kojeg koristi 71, 9 % studenata. Ukupni unos šećera putem namirnica obuhvaćenih anketom procjenjen je na prosječnih 165, 78 g/dan uz viši unos kod djevojaka u odnosu na mladiće te kod djece s prebivalištem u gradu u odnosu na djecu sa sela. Najveći doprinos unosu šećera u ispitivanoj skupini imali su tekućina, deserti i pekarski proizvodi pri čemu je unos veći od 10 g/dan zabilježen za gazirane napitke, prirodne sokove te slatke pekarske proizvode. Potvrđena je i povezanost unosa šećera s preferencijom slatkim okusima te konzumacijom sokova i pušenjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Palac, Marijana
Procjena unosa skrivenog šećera studentske populacije Sveučilišta u Mostaru, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Palac, M. (2017) 'Procjena unosa skrivenog šećera studentske populacije Sveučilišta u Mostaru', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Palac, Marijana}, year = {2017}, pages = {38}, keywords = {studenti, \v{s}e\'{c}er, slatko}, title = {Procjena unosa skrivenog \v{s}e\'{c}era studentske populacije Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Mostaru}, keyword = {studenti, \v{s}e\'{c}er, slatko}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Palac, Marijana}, year = {2017}, pages = {38}, keywords = {students, sugar, sweet}, title = {Intake of hidden sugar among students at the University of Mostar}, keyword = {students, sugar, sweet}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font