Pregled bibliografske jedinice broj: 900409
Procjena unosa skrivene soli studenstske populacije Sveučilišta u Mostaru
Procjena unosa skrivene soli studenstske populacije Sveučilišta u Mostaru, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 900409 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena unosa skrivene soli studenstske populacije
Sveučilišta u Mostaru
(Intake of hidden salt among students at the
University of Mostar)
Autori
Pehar, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
19.10
Godina
2017
Stranica
51
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
sol ; studentska populacija ; prehrambeni unos ; prehrambeni izvori
(salt ; student population ; dietary intake ; dietary sources)
Sažetak
U razvijenim zemljama unos soli viši je od preporučenoga. Prekomjeran unos kako soli jedan je od glavnih čimbenika kroničnih nezaraznih bolesti a posebice bolesti cirkulacijskog sustava koje su vodeći uzrok smrti stanovništva BiH 2015. godine. Većina soli unosi se konzumacijom gotovih i polugotovih jela (tzv. skrivena sol). Cilj rada bio je utvrditi prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru s naglaskom na preferenciju prema slanim okusima te procijeniti unos skrivene soli. Prikupljanje podataka provedeno je u presječnom istraživanju putem jednokratnog anonimnog upitnika na 146 studenata. Upitnik je obuhvatio opće podatke o ispitaniku, podatke o općim prehrambenim navikama te procjenu učestalosti konzumacije odabranih vrsta hrane i pića. Obrađeni podaci izraženi su na cjelokupnu ispitivanu populaciju te na podskupine kreirane obzirom na spol i na životnu sredinu. Dobiveni rezultati ukazuju da 75, 5 % studenata smatra da konzumira umjereno slanu hranu, a 62, 3 % navodi da ne dosoljava već pripremljenu i posluženu hranu. Prosječan unos soli u ispitanika iznosi 20, 15 g/dan pri čemu je veći unos kod mladića u odnosu na djevojke i kod djece s prebivalištem u gradu u odnosu na djecu sa sela. Najveći doprinos unosu soli imaju pekarski proizvodi a potom mesni proizvodi i instant proizvodi. Veći unos utvrđen je kod ispitanika koji preferiraju slaniju hranute onih koji hranu dosoljavaju, kao i kod studenata koji imaju sklonost preskakanju obroka, uživaju cigarete, češće konzumiraju alkohol i studenata koji se rjeđe bave ili uopće ne bave fizičkom aktivnošću. Obzirom da rezultati ukazuju na povećan unos soli evidentno je da je percepcija ispitanika iskrivljena te je potrebno provesti edukaciju studenata o izvorima skrivene soli.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)