Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 900251

Dijetoterapija reumatoidnog artritisa


Brčić, Marija
Dijetoterapija reumatoidnog artritisa, 2017., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 900251 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dijetoterapija reumatoidnog artritisa
(Diet therapy of rheumatoid arthritis)

Autori
Brčić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
28.09

Godina
2017

Stranica
51

Mentor
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
Dijetoterapija, reumatoidni artritis, prehrana, omega-3 masne kiseline
(Diet therapy, rheumatoid arthritis, nutrition, omega-3 fatty acids)

Sažetak
Reumatoidni artritis (RA) je kronična sistemska autoimuna bolest koja se najčešće očituje simetričnim poliartritisom. Obzirom da ne postoji lijek za RA, glavni terapijski cilj jest smanjenje boli i kontrola upale, čime se nastoje ublažiti simptomi. Najčešće korišteni lijekovi su NSAID, DMARD, salicilati i kortikosteroidi koji imaju svoje neželjene reakcije te mogu utjecati na nutritivni status pacijenta. Mnoga istraživanja upućuju na povezanost nutritivnog unosa i načina prehrane i stupnja aktivnosti bolesti, a i sami pacijenti često se raspituju o mogućnostima ublažavanja simptoma promjenom prehrambenih navika ili uzimanjem dodataka prehrani. Cilj ovog rada bio je dati pregled najnovijih znanstvenih spoznaja o učinku pojedinih obrazaca prehrane i/ili konzumacije određenih namirnica na ishod bolesti uz kritički osvrt na razinu dokaza i primjenjivost u kliničkoj praksi. Pri tome je najvažnije naglasiti da je za pacijente s RA izuzetno važan adekvatan unos proteina, a što se tiče lipida, potrebno je povećati unos omega-3 a smanjiti unos omega-6 masnih kiselina (s izuzetkom GLA i DGLA). Od popularnih pristupa prehrani koji se često predlažu pacijentima (isključujuća, elementarna, vegetarijanska, mediteranska dijeta), najpogodnija za prehranu pacijenata s RA je mediteranska dijeta. U okviru rada također je pretražena literatura koja opisuje učinkovitost različitih dodataka prehrani na RA uz osvrt na preporučene režime doziranja i trajanja suplementacije. Osim održavanja adekvatnog vitaminsko-mineralnog statusa, dodatnu korist pruža suplemenatacija vitaminom E i vitaminom D. Od ostalih dodataka prehrani najčešće se koriste antioksidansi i visokovrijedni izvori određenih masnih kiselina kao što su zeleni čaj, đumbir, vražja kandža, kurkuma, ulje boražine te Tripterygium wilfordii.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija

Napomena
Diplomski rad



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Brčić, Marija
Dijetoterapija reumatoidnog artritisa, 2017., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Brčić, M. (2017) 'Dijetoterapija reumatoidnog artritisa', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Br\v{c}i\'{c}, Marija}, year = {2017}, pages = {51}, keywords = {Dijetoterapija, reumatoidni artritis, prehrana, omega-3 masne kiseline}, title = {Dijetoterapija reumatoidnog artritisa}, keyword = {Dijetoterapija, reumatoidni artritis, prehrana, omega-3 masne kiseline}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Br\v{c}i\'{c}, Marija}, year = {2017}, pages = {51}, keywords = {Diet therapy, rheumatoid arthritis, nutrition, omega-3 fatty acids}, title = {Diet therapy of rheumatoid arthritis}, keyword = {Diet therapy, rheumatoid arthritis, nutrition, omega-3 fatty acids}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font