Pregled bibliografske jedinice broj: 900251
Dijetoterapija reumatoidnog artritisa
Dijetoterapija reumatoidnog artritisa, 2017., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 900251 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dijetoterapija reumatoidnog artritisa
(Diet therapy of rheumatoid arthritis)
Autori
Brčić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
28.09
Godina
2017
Stranica
51
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
Dijetoterapija, reumatoidni artritis, prehrana, omega-3 masne kiseline
(Diet therapy, rheumatoid arthritis, nutrition, omega-3 fatty acids)
Sažetak
Reumatoidni artritis (RA) je kronična sistemska autoimuna bolest koja se najčešće očituje simetričnim poliartritisom. Obzirom da ne postoji lijek za RA, glavni terapijski cilj jest smanjenje boli i kontrola upale, čime se nastoje ublažiti simptomi. Najčešće korišteni lijekovi su NSAID, DMARD, salicilati i kortikosteroidi koji imaju svoje neželjene reakcije te mogu utjecati na nutritivni status pacijenta. Mnoga istraživanja upućuju na povezanost nutritivnog unosa i načina prehrane i stupnja aktivnosti bolesti, a i sami pacijenti često se raspituju o mogućnostima ublažavanja simptoma promjenom prehrambenih navika ili uzimanjem dodataka prehrani. Cilj ovog rada bio je dati pregled najnovijih znanstvenih spoznaja o učinku pojedinih obrazaca prehrane i/ili konzumacije određenih namirnica na ishod bolesti uz kritički osvrt na razinu dokaza i primjenjivost u kliničkoj praksi. Pri tome je najvažnije naglasiti da je za pacijente s RA izuzetno važan adekvatan unos proteina, a što se tiče lipida, potrebno je povećati unos omega-3 a smanjiti unos omega-6 masnih kiselina (s izuzetkom GLA i DGLA). Od popularnih pristupa prehrani koji se često predlažu pacijentima (isključujuća, elementarna, vegetarijanska, mediteranska dijeta), najpogodnija za prehranu pacijenata s RA je mediteranska dijeta. U okviru rada također je pretražena literatura koja opisuje učinkovitost različitih dodataka prehrani na RA uz osvrt na preporučene režime doziranja i trajanja suplementacije. Osim održavanja adekvatnog vitaminsko-mineralnog statusa, dodatnu korist pruža suplemenatacija vitaminom E i vitaminom D. Od ostalih dodataka prehrani najčešće se koriste antioksidansi i visokovrijedni izvori određenih masnih kiselina kao što su zeleni čaj, đumbir, vražja kandža, kurkuma, ulje boražine te Tripterygium wilfordii.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
Napomena
Diplomski rad
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)