Pregled bibliografske jedinice broj: 900195
Kompetitivna analiza ovčjeg mlijeka kao proizvoda
Kompetitivna analiza ovčjeg mlijeka kao proizvoda, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 900195 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kompetitivna analiza ovčjeg mlijeka kao proizvoda
(Competitive analysis of sheep milk as a product)
Autori
Razman, Dominik
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
11.09
Godina
2017
Stranica
21
Mentor
Kristić, Jelena
Ključne riječi
ovčje mlijeko ; PESTLE analiza ; Porterova analiza ; konkurencija
(sheep milk ; PESTLE analysis ; Porter’s analysis ; competition)
Sažetak
Kompetitivna analiza na primjeru ovčjeg mlijeka kao proizvoda, uvažavajući dinamičan karakter čimbenika vanjskog i unutarnjeg okruženja, pomaže subjektima uključenim u proizvodnju ovčjeg mlijeka da se na pravilan način diferenciraju od izravne i neizravne konkurencije. Temeljni cilj rada je analizirati stanje ovčarstva u Republici Hrvatskoj te identificirati najvažnije vanjske i unutarnje čimbenike okruženja kako bi se odredili strateški čimbenici koji mogu djelovati na perspektive daljnjeg razvoja ovčjeg mlijeka kao proizvoda. Usporedbom provedene Porterove i PESTLE analize, dolazi se do zaključka kako čimbenici političko-pravna okolina, konkurenti, potencijalni novi sudionici, tehnološka okolina i supstituti, imaju negativan utjecaj na ovčje mlijeko kao proizvod. Svi ostali čimbenici kao što su ekonomska, socijalna i prirodno-ekološka okolina, te pregovaračka snaga kupaca i dobavljača, imaju poticajno djelovanje, što ovčje mlijeko čini perspektivnim i potencijalno profitabilnim proizvodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Jelena Kristić
(mentor)