Pregled bibliografske jedinice broj: 900018
Utjecaj mikorize i kvasaca na kakvoću vina sorte Merlot (Vitis vinifera L.)
Utjecaj mikorize i kvasaca na kakvoću vina sorte Merlot (Vitis vinifera L.) // International scientific and professional conference 15th Ružička days "Today science - tomorrow industry" - Proceedings / Šubarić, Drago ; Jukić, Ante (ur.).
Zagreb : Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2014. str. 268-275 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 900018 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mikorize i kvasaca na kakvoću vina sorte Merlot (Vitis vinifera L.)
(Influence of mycorrhizae and yeast strain on quality of wine variety merlot (Vitis vinifera L.))
Autori
Mesić, Josip ; Obradović, Valentina ; Ergović Ravančić, Maja ; Svitlica, Brankica ; Žilić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
International scientific and professional conference 15th Ružička days "Today science - tomorrow industry" - Proceedings
/ Šubarić, Drago ; Jukić, Ante - Zagreb : Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2014, 268-275
Skup
International scientific and professional conference 15th Ružička days "Today science - tomorrow industry"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 11.09.2014. - 12.09.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mikoriza, S. cerevisiae, S. oaradoxus, Merlot
(mycorrhiza, S.cerevisie, S.paradoxus, Merlot)
Sažetak
Mikoriza je simbioza korjena vinove loze i micelija mikoriznih gljiva koja omogućuje biljci bolju apsorpciju hranjivih tvari iz tla, što se može u konačnici odraziti na kakvoću vina. Cilj istraživanja bio je usporediti kemijska i senzorska svojstva vina sorte Merlot (berba 2013.), u ovisnosti o nacjepljivanju korjena mikorizom. Osim toga, fermentacija moštova je provedena pomoću dvaju različitih kvasaca: hibrida Saccharomyces cerevisiae pripremljenog za fermentaciju bordoških tipova crnih vina kao što su Cabernet Sauvignon, te hibrida između Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces paradoxus. U vinima su određeni sljedeći kemijski parametri: alkohol, ukupne kiseline, pH, ukupni suhi ekstrakt, reducirajući šečeri, ekstrakt bez šečera, pepeo, te ukupni i slobodni SO2. Također su određeni ukupni antocijani pH diferencijalnom metodom, ukupni polifenoli po Folin-Ciocalteu metodom, antioksidativna aktivnost (ABTS metodom), te nijansa boje i gustoća boje. Senzorsko ocjenjivanje je provedeno metodom 100 bodova. Rezultati su pokazali utjecaj kvasaca na udio polifenola, antocijana i antioksidativnu aktivnost, dok utjeccaj mikorize nije pokazao značajan utjecaj na navedene parametre.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi