Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 900018

Utjecaj mikorize i kvasaca na kakvoću vina sorte Merlot (Vitis vinifera L.)


Mesić, Josip; Obradović, Valentina; Ergović Ravančić, Maja; Svitlica, Brankica; Žilić, Jelena
Utjecaj mikorize i kvasaca na kakvoću vina sorte Merlot (Vitis vinifera L.) // International scientific and professional conference 15th Ružička days "Today science - tomorrow industry" - Proceedings / Šubarić, Drago ; Jukić, Ante (ur.).
Zagreb : Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2014. str. 268-275 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 900018 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikorize i kvasaca na kakvoću vina sorte Merlot (Vitis vinifera L.)
(Influence of mycorrhizae and yeast strain on quality of wine variety merlot (Vitis vinifera L.))

Autori
Mesić, Josip ; Obradović, Valentina ; Ergović Ravančić, Maja ; Svitlica, Brankica ; Žilić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
International scientific and professional conference 15th Ružička days "Today science - tomorrow industry" - Proceedings / Šubarić, Drago ; Jukić, Ante - Zagreb : Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2014, 268-275

Skup
International scientific and professional conference 15th Ružička days "Today science - tomorrow industry"

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 11.09.2014. - 12.09.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
mikoriza, S. cerevisiae, S. oaradoxus, Merlot
(mycorrhiza, S.cerevisie, S.paradoxus, Merlot)

Sažetak
Mikoriza je simbioza korjena vinove loze i micelija mikoriznih gljiva koja omogućuje biljci bolju apsorpciju hranjivih tvari iz tla, što se može u konačnici odraziti na kakvoću vina. Cilj istraživanja bio je usporediti kemijska i senzorska svojstva vina sorte Merlot (berba 2013.), u ovisnosti o nacjepljivanju korjena mikorizom. Osim toga, fermentacija moštova je provedena pomoću dvaju različitih kvasaca: hibrida Saccharomyces cerevisiae pripremljenog za fermentaciju bordoških tipova crnih vina kao što su Cabernet Sauvignon, te hibrida između Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces paradoxus. U vinima su određeni sljedeći kemijski parametri: alkohol, ukupne kiseline, pH, ukupni suhi ekstrakt, reducirajući šečeri, ekstrakt bez šečera, pepeo, te ukupni i slobodni SO2. Također su određeni ukupni antocijani pH diferencijalnom metodom, ukupni polifenoli po Folin-Ciocalteu metodom, antioksidativna aktivnost (ABTS metodom), te nijansa boje i gustoća boje. Senzorsko ocjenjivanje je provedeno metodom 100 bodova. Rezultati su pokazali utjecaj kvasaca na udio polifenola, antocijana i antioksidativnu aktivnost, dok utjeccaj mikorize nije pokazao značajan utjecaj na navedene parametre.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Požegi


Citiraj ovu publikaciju:

Mesić, Josip; Obradović, Valentina; Ergović Ravančić, Maja; Svitlica, Brankica; Žilić, Jelena
Utjecaj mikorize i kvasaca na kakvoću vina sorte Merlot (Vitis vinifera L.) // International scientific and professional conference 15th Ružička days "Today science - tomorrow industry" - Proceedings / Šubarić, Drago ; Jukić, Ante (ur.).
Zagreb : Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2014. str. 268-275 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Mesić, J., Obradović, V., Ergović Ravančić, M., Svitlica, B. & Žilić, J. (2014) Utjecaj mikorize i kvasaca na kakvoću vina sorte Merlot (Vitis vinifera L.). U: Šubarić, D. & Jukić, A. (ur.)International scientific and professional conference 15th Ružička days "Today science - tomorrow industry" - Proceedings.
@article{article, author = {Mesi\'{c}, Josip and Obradovi\'{c}, Valentina and Ergovi\'{c} Ravan\v{c}i\'{c}, Maja and Svitlica, Brankica and \v{Z}ili\'{c}, Jelena}, year = {2014}, pages = {268-275}, keywords = {mikoriza, S. cerevisiae, S. oaradoxus, Merlot}, title = {Utjecaj mikorize i kvasaca na kakvo\'{c}u vina sorte Merlot (Vitis vinifera L.)}, keyword = {mikoriza, S. cerevisiae, S. oaradoxus, Merlot}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mesi\'{c}, Josip and Obradovi\'{c}, Valentina and Ergovi\'{c} Ravan\v{c}i\'{c}, Maja and Svitlica, Brankica and \v{Z}ili\'{c}, Jelena}, year = {2014}, pages = {268-275}, keywords = {mycorrhiza, S.cerevisie, S.paradoxus, Merlot}, title = {Influence of mycorrhizae and yeast strain on quality of wine variety merlot (Vitis vinifera L.)}, keyword = {mycorrhiza, S.cerevisie, S.paradoxus, Merlot}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font