Pregled bibliografske jedinice broj: 899983
Utjecaj roka berbe na kakvoću vina rajnski rizling
Utjecaj roka berbe na kakvoću vina rajnski rizling // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 61 (2011), 1; 19-25 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 899983 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj roka berbe na kakvoću vina rajnski rizling
(Influence of harvest term on rhine riesling wine quality)
Autori
Jakobović, Snježana ; Jakobović, Mario ; Obradović, Valentina ; Ergović, Maja
Izvornik
Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) 61
(2011), 1;
19-25
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
vino ; berba ; glicerol ; glukonska kiselina
(wine ; vintage ; glycerol ; gluconic acid)
Sažetak
Istraživan je sastav vina kultivara Rajnski rizling vinogradarske regije Kontinentalna Hrvatska, vinogorja Kutjevo berbe 2007. godine. Pokus je proveden sa vinima dobivenim od grožña redovne i kasne berbe sa tri položaja (Mladice, Vetovo, Hrnjevac). Analiziran je osnovni kemijski sastav vina te sadržaj glukonske kiseline i glicerola referentnim metodama preuzetim od O.I.V-a. U usporedbi sa vinima redovne berbe sva su vina kasne berbe imala veći udjel glicerola i glukonske kiseline bez obzira na položaj. Najveće koncentracije glicerola izmjerene su u vinima položaja Mladice i iznosile su 8, 1 g/l kod redovne berbe te 10, 6 kod kasne, dok je koncentracija glukonske kiseline iznosila 0, 3 g/l kod redovne berbe, a 0, 6 g/l kod kasne berbe. Ukupni alkohol bio je veći u svim vinima kasne berbe, kao i ukupni ekstrakt i pepeo. Ukupna kiselost bila je niža u vinima kasne berbe bez obzira na položaj.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,
Veleučilište u Požegi
Profili:
Valentina Obradović
(autor)
Mario Jakobović
(autor)
Maja Ergović Ravančić
(autor)
Snježana Jakobović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts