Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 899983

Utjecaj roka berbe na kakvoću vina rajnski rizling


Jakobović, Snježana; Jakobović, Mario; Obradović, Valentina; Ergović, Maja
Utjecaj roka berbe na kakvoću vina rajnski rizling // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 61 (2011), 1; 19-25 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 899983 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj roka berbe na kakvoću vina rajnski rizling
(Influence of harvest term on rhine riesling wine quality)

Autori
Jakobović, Snježana ; Jakobović, Mario ; Obradović, Valentina ; Ergović, Maja

Izvornik
Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) 61 (2011), 1; 19-25

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
vino ; berba ; glicerol ; glukonska kiselina
(wine ; vintage ; glycerol ; gluconic acid)

Sažetak
Istraživan je sastav vina kultivara Rajnski rizling vinogradarske regije Kontinentalna Hrvatska, vinogorja Kutjevo berbe 2007. godine. Pokus je proveden sa vinima dobivenim od grožña redovne i kasne berbe sa tri položaja (Mladice, Vetovo, Hrnjevac). Analiziran je osnovni kemijski sastav vina te sadržaj glukonske kiseline i glicerola referentnim metodama preuzetim od O.I.V-a. U usporedbi sa vinima redovne berbe sva su vina kasne berbe imala veći udjel glicerola i glukonske kiseline bez obzira na položaj. Najveće koncentracije glicerola izmjerene su u vinima položaja Mladice i iznosile su 8, 1 g/l kod redovne berbe te 10, 6 kod kasne, dok je koncentracija glukonske kiseline iznosila 0, 3 g/l kod redovne berbe, a 0, 6 g/l kod kasne berbe. Ukupni alkohol bio je veći u svim vinima kasne berbe, kao i ukupni ekstrakt i pepeo. Ukupna kiselost bila je niža u vinima kasne berbe bez obzira na položaj.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,
Veleučilište u Požegi


Citiraj ovu publikaciju:

Jakobović, Snježana; Jakobović, Mario; Obradović, Valentina; Ergović, Maja
Utjecaj roka berbe na kakvoću vina rajnski rizling // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 61 (2011), 1; 19-25 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Jakobović, S., Jakobović, M., Obradović, V. & Ergović, M. (2011) Utjecaj roka berbe na kakvoću vina rajnski rizling. Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 61 (1), 19-25.
@article{article, author = {Jakobovi\'{c}, Snje\v{z}ana and Jakobovi\'{c}, Mario and Obradovi\'{c}, Valentina and Ergovi\'{c}, Maja}, year = {2011}, pages = {19-25}, keywords = {vino, berba, glicerol, glukonska kiselina}, journal = {Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu}, volume = {61}, number = {1}, issn = {0033-8583}, title = {Utjecaj roka berbe na kakvo\'{c}u vina rajnski rizling}, keyword = {vino, berba, glicerol, glukonska kiselina} }
@article{article, author = {Jakobovi\'{c}, Snje\v{z}ana and Jakobovi\'{c}, Mario and Obradovi\'{c}, Valentina and Ergovi\'{c}, Maja}, year = {2011}, pages = {19-25}, keywords = {wine, vintage, glycerol, gluconic acid}, journal = {Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu}, volume = {61}, number = {1}, issn = {0033-8583}, title = {Influence of harvest term on rhine riesling wine quality}, keyword = {wine, vintage, glycerol, gluconic acid} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font