Pregled bibliografske jedinice broj: 899961
Utjecaj klimatskih uvjeta na pojedine parametre vina cv. Graševina bijela u vinogorju Kutjevo
Utjecaj klimatskih uvjeta na pojedine parametre vina cv. Graševina bijela u vinogorju Kutjevo // 3rd international scientific/professional conference "Agriculture in nature and environmental protection" / Danijel Jug, Roberta Sorić (ur.).
Osijek: Osječki list, 2010. str. 129-132 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 899961 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj klimatskih uvjeta na pojedine parametre vina cv. Graševina bijela u vinogorju Kutjevo
(The influence of climatic conditions on certain parameters of wine cv. Welschriesling in Kutjevo vineyards)
Autori
Jakobović, Snježana ; Jakobović, Mario ; Obradović, Valentina ; Ergović, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
3rd international scientific/professional conference "Agriculture in nature and environmental protection"
/ Danijel Jug, Roberta Sorić - Osijek : Osječki list, 2010, 129-132
Skup
3rd international scientific/professional conference "Agriculture in nature and environmental protection"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 31.05.2017. - 02.06.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
graševina bijela ; šećer ; kiselina ; klima ; vino
(graševina ; sugar ; acid ; weather ; wine)
Sažetak
Kakvoća vina cv.Graševina bijela vinogorja Kutjevo praćena je u petogodišnjem razdoblju, od 2000.-2004. godine na obiteljskom gospodarstvu Jakobović. Istraživanje je pokazalo promjene nekih kemijskih parametara koji bi se mogli povezati sa klimatskim promjenama pojedinih godina. Posebo bi se mogle izdvojiti 2000. i 2003. godina koje su imale najmanje oborina i u tim su godinama izmjerene najveće koncentracije alkohola (14, 4 vol.% i 13, 5 vol.%), na koje prema prikazanim rezultatima, klimatski uvjeti imaju najveći utjecaj. Sadržaj ukupnog ekstrakta u vinima također prati ovaj trend sa alkoholom, gdje je on viši u sušnim godinama, a samim time dobivamo vina punijeg okusa. Sadržaj ukupne kiselosti vina također prati trend variranja ovisno o činjenici da li je tijekom godine bilo više sušnih ili kišnih razdoblja. Dokaz ovoj tvrdnji je 2004. godina kada bilježimo najveću godišnju količinu oborina od 1075.4 mm i najveću izmjerenu kiselinu u vinu od 6, 6 g/l. S druge pak strane u sličnoj 2001. godini, u kojoj imamo isto tako visoku količinu oborina od 1000, 2 mm, ukupna kiselost vina bila je najniža 4, 5 g/l što bi se moglo pripisati kao greškom proizvođača, gdje je usljed pokušaja dobivanja većeg sadržaja šećera, kasnijom berbom došlo do pada kiseline. Upravo u toj 2001. godini imamo i najmanji sadržaj alkohola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi
Profili:
Valentina Obradović
(autor)
Mario Jakobović
(autor)
Maja Ergović Ravančić
(autor)
Snježana Jakobović
(autor)