Pregled bibliografske jedinice broj: 899712
Dizajnirana jaja i njihova nutritivna svojstva
Dizajnirana jaja i njihova nutritivna svojstva // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (2017), 1; 31-38 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni znanstveni članak, znanstveni)
CROSBI ID: 899712 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dizajnirana jaja i njihova nutritivna svojstva
(Designed eggs and their nutritional properties)
Autori
Kralik, Zlata ; Jelić, Stjepan
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 59
(2017), 1;
31-38
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni znanstveni članak, znanstveni
Ključne riječi
nesilice ; smjese ; dizajnirano jaje ; funkcionalni proizvodi
(hens ; mixture ; designed eggs ; functional products)
Sažetak
Dizajnirana jaja mogu se svrstati u kategoriju funkcionalne hrane, koja je unazad nekoliko godina postala vrlo cijenjena na tržištu prehrambenih proizvoda. Proizvodnja dizajniranog jajeta moguća je pomoću posebne tehnologije u proizvodnji jaja. Modificiranjem ili dizajniranjem smjese za hranidbu nesilica dodatkom ulja bogatih s omega-3 masnim kiselinama, organskog selena, vitamina E, luteina ili nekog drugog nutrijenta ili nutricina. Dodavanjem biljnih ulja (laneno ili repičino) te ribljeg ulja utječe se na omjer omega-3 masnih kiselina i omega-6 masnih kiselina, taj omjer se u jajima smanjuje. Selen, lutein i vitamin E osim što obogaćuju proizvod imaju i antioksidativno djelovanje, te utječu pozitivno na održivost proizvoda. U prehrani ljudi poželjno je koristiti dizajnirano jaje, jer svakodnevnom konzumacijom može se povoljno djelovati na prevenciju od različitih kardiovaskularnih bolesti, bolesti oka, poboljšati imunitet, plodnost i slično. Iako je svijest ljudi o pozitivnom utjecaju funkcionalnih proizvoda pa i dizajniranih jaja danas puno bolja u odnosu na prije 15 godina, i dalje treba raditi na promidžbi ovih proizvoda jer kod djela kupaca i dalje postoje dvojbe prilikom kupovine i najčešće su vezane za istinitost zdravstvenih tvrdnji na proizvodu i cijenu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Nutrition Abstract and Review (CAB International)
- Agricola
- Referativny Zhumal
- World translations indeks