Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 899712

Dizajnirana jaja i njihova nutritivna svojstva


Kralik, Zlata; Jelić, Stjepan
Dizajnirana jaja i njihova nutritivna svojstva // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (2017), 1; 31-38 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni znanstveni članak, znanstveni)


CROSBI ID: 899712 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dizajnirana jaja i njihova nutritivna svojstva
(Designed eggs and their nutritional properties)

Autori
Kralik, Zlata ; Jelić, Stjepan

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 59 (2017), 1; 31-38

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni znanstveni članak, znanstveni

Ključne riječi
nesilice ; smjese ; dizajnirano jaje ; funkcionalni proizvodi
(hens ; mixture ; designed eggs ; functional products)

Sažetak
Dizajnirana jaja mogu se svrstati u kategoriju funkcionalne hrane, koja je unazad nekoliko godina postala vrlo cijenjena na tržištu prehrambenih proizvoda. Proizvodnja dizajniranog jajeta moguća je pomoću posebne tehnologije u proizvodnji jaja. Modificiranjem ili dizajniranjem smjese za hranidbu nesilica dodatkom ulja bogatih s omega-3 masnim kiselinama, organskog selena, vitamina E, luteina ili nekog drugog nutrijenta ili nutricina. Dodavanjem biljnih ulja (laneno ili repičino) te ribljeg ulja utječe se na omjer omega-3 masnih kiselina i omega-6 masnih kiselina, taj omjer se u jajima smanjuje. Selen, lutein i vitamin E osim što obogaćuju proizvod imaju i antioksidativno djelovanje, te utječu pozitivno na održivost proizvoda. U prehrani ljudi poželjno je koristiti dizajnirano jaje, jer svakodnevnom konzumacijom može se povoljno djelovati na prevenciju od različitih kardiovaskularnih bolesti, bolesti oka, poboljšati imunitet, plodnost i slično. Iako je svijest ljudi o pozitivnom utjecaju funkcionalnih proizvoda pa i dizajniranih jaja danas puno bolja u odnosu na prije 15 godina, i dalje treba raditi na promidžbi ovih proizvoda jer kod djela kupaca i dalje postoje dvojbe prilikom kupovine i najčešće su vezane za istinitost zdravstvenih tvrdnji na proizvodu i cijenu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Zlata Kralik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Zlata; Jelić, Stjepan
Dizajnirana jaja i njihova nutritivna svojstva // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (2017), 1; 31-38 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni znanstveni članak, znanstveni)
Kralik, Z. & Jelić, S. (2017) Dizajnirana jaja i njihova nutritivna svojstva. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (1), 31-38.
@article{article, author = {Kralik, Zlata and Jeli\'{c}, Stjepan}, year = {2017}, pages = {31-38}, keywords = {nesilice, smjese, dizajnirano jaje, funkcionalni proizvodi}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {59}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Dizajnirana jaja i njihova nutritivna svojstva}, keyword = {nesilice, smjese, dizajnirano jaje, funkcionalni proizvodi} }
@article{article, author = {Kralik, Zlata and Jeli\'{c}, Stjepan}, year = {2017}, pages = {31-38}, keywords = {hens, mixture, designed eggs, functional products}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {59}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Designed eggs and their nutritional properties}, keyword = {hens, mixture, designed eggs, functional products} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Nutrition Abstract and Review (CAB International)
  • Agricola
  • Referativny Zhumal
  • World translations indeks





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font