Pregled bibliografske jedinice broj: 899533
Sjetva sitnozrnatog sjemena povrća
Sjetva sitnozrnatog sjemena povrća // Zbornik radova savjetovanja Aktualni zadaci mehanizacije poljoprivrede / Filipović, Dubravko (ur.).
Zagreb: Fakultet poljoprivrednih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Institut za mehanizaciju, tehnologiju i graditeljstvo u poljoprivredi, 1990. str. 185-188 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 899533 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sjetva sitnozrnatog sjemena povrća
(Sowing of tiny grain vegetable seeds)
Autori
Todorić, Ivan ; Borošić, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova savjetovanja Aktualni zadaci mehanizacije poljoprivrede
/ Filipović, Dubravko - Zagreb : Fakultet poljoprivrednih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Institut za mehanizaciju, tehnologiju i graditeljstvo u poljoprivredi, 1990, 185-188
Skup
Savjetovanje Aktualni zadaci mehanizacije poljoprivrede
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 06.02.1990. - 09.02.1990
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
povrće, svojstva sjemena, sklop biljaka, mehanička sijačica s trakama
(vegetables, seed traits, plant spacing, seed drill with seed tapes)
Sažetak
Svojstva sjemena (oblik, krupnoća, masa, čistoća, klijavost) utječu na preciznost sjetve (dubina, razmak unutar reda) i ostvarenje planiranog sklopa biljaka. Ovisno o kulturi i tehnologiji uzgoja, sklop iznosi od samo 1 do 1, 5 biljke na m2 (lubenica, tikvica), desetak (rajčica za preradu, paprika, salata, endivija), nekoliko desetaka (cikla, grah, luk, pastrnjak), više od 100 (grašak, mrkva) do oko 500 biljaka na m2 (rotkvica). Iz istih razloga, količina sjemena (norma sjetve) se kreće od 2 do 3 kg/ha (peršin, mrkva), 4 do 5 (lubenica, tikvica), 25 do 35 (špinat), 70 do 150 (grah), 80 do 200 kg/ha (grašak). Iako se danas u doradi sjemena koriste metode kojima se povećava klijavost sjemena i nicanje biljaka (prekid termodormantnosti salate, prekid fotodormantnosti endivije i radiča, predklijavanje kupusnjača, rajčice, paprike, patlidžana i komorača za odstranjenje neklijavih sjemenki, piliranje ili oblaganje sjemena specifičnim materijalom za povećanje uniformnosti u krupnoći i obliku sjemena), jedan tip sijačice ne može zadovoljiti potrebe gospodarstva koje proizvodi više različitih povrćarskih kultura. Sijačica treba zadovoljiti sljedeće zahtjeve: mijenjanje razmaka redova i razmaka sjemena unutar reda ovisno o željenom sklopu biljaka, polaganje sjemena na određenu dubinu bez oštećenja u postupku sjetve, samostalnost sjetvenih agregata radi prilagođavanja neravninama terena, pokrivanje i pritiskanje sjemena tlom. Postoje tri tipa sijačica sjemena: mehaničke, centrifugalne i zračne. Za sjetvu sjemena povrća i naše uvjete najprikladnije su dva tipa mehaničkih sijačica. Razlikuju se prema izvedbi uređaja za izuzimanje sjemena iz spremnika, tj. imaju sijaći aparat s trakom ili kolutom. Opremljene su trakama ili kolutima s različitim promjerima i razmacima rupa za različite krupnoće sjemena i željene gustoće sklopa biljaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb