Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 89953

Analiza ukupne kakvoće teksture fermentiranih mliječnih napitaka s hrvatskog tržišta


Jurinjak, Ivan
Analiza ukupne kakvoće teksture fermentiranih mliječnih napitaka s hrvatskog tržišta, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 89953 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza ukupne kakvoće teksture fermentiranih mliječnih napitaka s hrvatskog tržišta
(Analysis of overall textural quality of fermented dairy beverages from Croatian market)

Autori
Jurinjak, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
21.05

Godina
2002

Stranica
34

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
kakvoća teksture; struktura gruša; čvrstoća gruša; stabilnost gruša; reološka svojstva
(textural quality; curd structure; curd firmness; curd stability; rheological properties)

Sažetak
U radu je analizirano 9 fermentiranih mliječnih proizvoda 4 domaća proizvođača, a svi uzorci prikupljeni su na tržištu i bili su iste starosti. Mjerenjem reoloških parametara uspoređena je kakvoća teksture proizvoda tipa jogurta, fermentiranih proizvoda s dodatkom probiotika (LGG, BBL) i dodatkom voća. Udio mliječne masti u uzorcima varirao je od 0, 9 do 3, 2%. Tekstura je analizirana preko: strukture gruša, čvrstoće gruša i stabilnosti gruša. redom su utvrđeni koeficijenti permeabilnosti, reološki parametri k i n, te intenzitet sinereze. Ukupni rezultati pokazali su visoku kakvoću teksture svih ispitivanih uzoraka. Utvrđene razlike u strukturi, čvrstoći i stabilnosti koaguluma među uzorcima rezultat su različitosti proizvoda, obzirom na primjenjeno mlijeko, kulturu, udio mliječne masti i dodatak voća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurinjak, Ivan
Analiza ukupne kakvoće teksture fermentiranih mliječnih napitaka s hrvatskog tržišta, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Jurinjak, I. (2002) 'Analiza ukupne kakvoće teksture fermentiranih mliječnih napitaka s hrvatskog tržišta', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurinjak, Ivan}, year = {2002}, pages = {34}, keywords = {kakvo\'{c}a teksture, struktura gru\v{s}a, \v{c}vrsto\'{c}a gru\v{s}a, stabilnost gru\v{s}a, reolo\v{s}ka svojstva}, title = {Analiza ukupne kakvo\'{c}e teksture fermentiranih mlije\v{c}nih napitaka s hrvatskog tr\v{z}i\v{s}ta}, keyword = {kakvo\'{c}a teksture, struktura gru\v{s}a, \v{c}vrsto\'{c}a gru\v{s}a, stabilnost gru\v{s}a, reolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurinjak, Ivan}, year = {2002}, pages = {34}, keywords = {textural quality, curd structure, curd firmness, curd stability, rheological properties}, title = {Analysis of overall textural quality of fermented dairy beverages from Croatian market}, keyword = {textural quality, curd structure, curd firmness, curd stability, rheological properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font