Pregled bibliografske jedinice broj: 899465
Lepidium meyenii (Brassicaceae) i Moringa oleifera (Moringaceae) kao superhrana: glukozinolati i oksidacijska stabilnost
Lepidium meyenii (Brassicaceae) i Moringa oleifera (Moringaceae) kao superhrana: glukozinolati i oksidacijska stabilnost // Book of Abstract of 10th International Scientific and Professional Conference „With Food to Health“ Osijek, Croatia, / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Studio HS internet, 2017. str. 63-63 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 899465 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Lepidium meyenii (Brassicaceae) i Moringa oleifera (Moringaceae) kao superhrana: glukozinolati i oksidacijska stabilnost
(Lepidium meyenii (Brassicaceae) and Moringa Oleifera (Moringaceae) as superfood: Glucosinolates and oxidative stability)
Autori
Brzović, Petra ; Đulović, Azra ; Generalić Mekinić, Ivana ; Blažević, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstract of 10th International Scientific and Professional Conference „With Food to Health“ Osijek, Croatia,
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Studio HS internet, 2017, 63-63
ISBN
978-953-7005-49-8
Skup
10th International Scientific and Professional Conference „With Food to Health“
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
glukozinolati, oksidacija ulja, GC-MS, FTIR, Rancimat
(glucosinolates, oil oxidation, GC-MS, FTIR, Rancimat)
Sažetak
Glukozinolati su sekundarni biljni metaboliti koji se mogu pronaći u 16 porodica reda Brassicales među koje spadaju biljke iz porodica Brassicaceae i Moringaceae. Njihovom termičkom, enzimskom ili kemijskom razgradnjom nastaju hlapljivi spojevi, među kojima se ističu izotiocijanati, poznati po svojoj biološkoj aktivnosti. U okviru ovog rada istraživane su biljke maca (Lepidium meyenii) i moringa (Moringa oleifera) poznate kao superhrana zbog izuzetno visokog sadržaja fitonutrijenata. Glukozinolati kao karakteristični spojevi ovih biljaka određeni su indirektnom metodom preko njihovih razgradnih produkata. Hlapljivi izolati dobiveni različitim metodama hidrodestilacije i ekstrakcije analizirani su plinskom kromatografijom spregnutom sa spektrometrom masa (GC-MS) te infracrvenom spektroskopijom s Fourierovom transformacijom (FTIR). U Lepidium meyenii identificirani su sljedeći spojevi: fenilacetonitril i benzil-izotiocijanat (razgradni produkti glukotropeolina) i 3-metoksifenilacetonitril (koji potječe od glukolimnantina). GC-MS analizom hlapljivih izolata biljke Moringa oleifera nisu identificirani razgradni produkti glukozinolata, ali je potvrdu prisustva razgradnih produkata glukomoringina ukazala FTIR analiza. Oksidacijski procesi predstavljaju raširen problem prehrambene industrije. Danas je vrlo popularan dodatak različitog bilja i začina u svrhu aromatiziranja ulja, kao i produljenja njihovog vijeka trajanja. Stoga je također ispitan učinak dodatka praškastih uzoraka ovih biljaka na oksidacijsku stabilnost ribljeg ulja primjenom metode ubrzane oksidacije korištenjem Rancimat uređaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
Napomena
Rad je financiran od HRZZ projekta BioSMe (IP-2016-06-1316) i studentskog projekta “Najbolje od Dalmacije: znanost potvrđuje tradiciju”.
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-1316 - Biljke kao izvor bioaktivnih sumporovih spojeva te njihova sposobnost hiperakumulacije metala (BioSMe) (Blažević, Ivica, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Azra Đulović
(autor)
Petra Brzović
(autor)
Ivana Generalić Mekinić
(autor)
Ivica Blažević
(autor)