Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 899435

Genotipske razlike u dormantnosti zrna pšenice


Ramljak, Krešo
Genotipske razlike u dormantnosti zrna pšenice, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 899435 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Genotipske razlike u dormantnosti zrna pšenice
(Genotypic differences in grain dormancy of wheat)

Autori
Ramljak, Krešo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2008

Stranica
25

Mentor
Šarčević, Hrvoje

Ključne riječi
pšenica, dormatnost, prinos zrna
(wheat, grain dormancy, grain yield)

Sažetak
U pokus je bilo uključeno šest genotipova stvorenih u tri oplemenjivačka programa u Republici Hrvatskoj, Banica (Zavod za oplemenjivanje bilja, genetiku, biometriku i eksperimentiranje, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu), Adriana (Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d. Zagreb), Žitarka, Srpanjka i Golubica (Poljoprivredni institut u Osijeku), te Divana (Jošt sjeme d.o.o.). Pokus je posijan na lokaciji Zagreb-Botinec, prema slučajnom bloknom rasporedu u dva ponavljanja. Parcela se sastojala od šest redova duljine 1 m i međurednim razmakom 0.2 m. U svaki red posijano je 80 zrna. U žetvenoj zriobi (1.rok) te 14 dana nakon žetvene zriobe (2.rok), iz svake parcelice je uzeto po 15 slučajno izabranih klasova zajedno s 20 cm vlati. Klasovi su zatim ostavljeni 5 dana u skladištu da se posuši, zatim su se ručno ovršeni. Nakon vjetrenja zrna su čuvana u papirnatim vrećicama na temperaturi od 20°C do svršetka pokusa. Test klijavosti je svakih 7 dana počevši od žetve (0 dana) pa sve do postizanja maksimalne klijavosti. Od svake sorte po 50 zrna stavljeno je u petrijevke promjera 9 cm, na vlažni filter papiru u 6 ml destilirane vode. Zrna su u petrijevke raspoređene ravnomjerno s brazdicom okrenutom prema dolje. Petrijevke su inkubirane u tami na 20°C. Prvo brojanje izvršeno je nakon 3, drugo nakon 6 dana. Zrna su smatrana proklijalim ako su imala probijen perikarp iznad embrija. Energija klijanja i klijavost izražene su u postocima, a izračunate su na osnovi broja proklijalih zrna nakon 3 odnosno 6 dana. Iz računa su izbačena neproklijala zrna s izraženim vidljivim znakovima bolesti. Za šest genotipova pšenice načinjene su kumulativne krivulje energije klijanja (klijavost nakon 3 dana) i klijavost (klijavost na 6 dana) za period posliježetvenog dozrijevanja u 2007. godini. Krivulje su prikazane u grafovima. Iz grafova su vidljive značajne razlike između sorti u razini dormatnosti u žetvenoj zriobi (0 dana) kao i trajanju perioda posliježetvenog dozrijevanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Hrvoje Šarčević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ramljak, Krešo
Genotipske razlike u dormantnosti zrna pšenice, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Ramljak, K. (2008) 'Genotipske razlike u dormantnosti zrna pšenice', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ramljak, Kre\v{s}o}, year = {2008}, pages = {25}, keywords = {p\v{s}enica, dormatnost, prinos zrna}, title = {Genotipske razlike u dormantnosti zrna p\v{s}enice}, keyword = {p\v{s}enica, dormatnost, prinos zrna}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ramljak, Kre\v{s}o}, year = {2008}, pages = {25}, keywords = {wheat, grain dormancy, grain yield}, title = {Genotypic differences in grain dormancy of wheat}, keyword = {wheat, grain dormancy, grain yield}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font