Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 899424

Genotipske razlike u otpornosti na proklijavanje u klasu pšenice


Maričević, Marko
Genotipske razlike u otpornosti na proklijavanje u klasu pšenice, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 899424 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Genotipske razlike u otpornosti na proklijavanje u klasu pšenice
(Genotypic differences in resistance to sprouting in the ear in wheat)

Autori
Maričević, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2008

Stranica
23

Mentor
Šarčević, Hrvoje

Ključne riječi
pšenica, priježetveno proklijavanje, otpornost na proklijavanje
(wheat, pre-harvest sprouting, sprouting resistance)

Sažetak
U istraživanje je bilo uključeno 13 genotipova stvorenih u tri oplemenjivačka programa u Republici Hrvatskoj. Tri sorte ( Kuna, Banica i Lipa) stvorene su na Zavodu za oplemenjivanje bilja, genetiku, biometriku i eksperimentiranje, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pet sorti (Adriana, Sana, Tina, Liberta i Marija) u Bc Institutu za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d. Zagreb te pet sorti (Žitarka, Monika, Barbara, Klara i Golubica) na Poljoprivrednom institutu Osijek. Tijekom 2006./2007. vegetacijske sezone poljski pokus s navedenih s navedenih 13 sorti pšenice je posijan na dvije lokacije, Zagreb-Botinec i Lovas. Pokus je posijan prema slučajnom bloknom rasporedu u dva ponavljanja. Osnovna parcelica se sastojala od šest redova duljine 1 metar i međurednim razmakom 0.2 metra. U svaki red posijano je 80 zrna. Svih 13 genotipova podvrgnuto je testu za ocjenu otpornosti genotipova na proklijavanje u klasu i testu određivanja padajućeg broja prema Hagbergu. U testu za ocjenu otpornosti genotipova na proklijavanje u klasu uzorci su uzimani u žetvenoj zriobi (1.rok) te 14 dana nakon žetvene zriobe (2.rok). Prosječni postotak proklijalih zrna za sve sorte je u 1. roku žetve bio malo veći u Lovasu dok je u 2.roku žetve postotak proklijalih zrna bio veći u Botincu. U testu određivanja padajućeg broja prema Hagbergu uzorci su također uzimani u žetvenoj zriobi (1.rok) te 14 dana nakon žetvene zriobe (2.rok). Padajući broj bio je u oba roka žetve veći u Lovasu. U drugom roku žetve prosječni padajući broj je bio manji na obje lokacije. Također je utvrđena negativna korelacija između postotka proklijalih zna i padajućeg broja u oba roka žetve na obje lokacije. Ova korelacija bila je niža u Botincu nego u Lovasu i u prvom i u drugom roku žetve.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Maričević (autor)

Avatar Url Hrvoje Šarčević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Maričević, Marko
Genotipske razlike u otpornosti na proklijavanje u klasu pšenice, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Maričević, M. (2008) 'Genotipske razlike u otpornosti na proklijavanje u klasu pšenice', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\v{c}evi\'{c}, Marko}, year = {2008}, pages = {23}, keywords = {p\v{s}enica, prije\v{z}etveno proklijavanje, otpornost na proklijavanje}, title = {Genotipske razlike u otpornosti na proklijavanje u klasu p\v{s}enice}, keyword = {p\v{s}enica, prije\v{z}etveno proklijavanje, otpornost na proklijavanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\v{c}evi\'{c}, Marko}, year = {2008}, pages = {23}, keywords = {wheat, pre-harvest sprouting, sprouting resistance}, title = {Genotypic differences in resistance to sprouting in the ear in wheat}, keyword = {wheat, pre-harvest sprouting, sprouting resistance}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font