Pregled bibliografske jedinice broj: 899424
Genotipske razlike u otpornosti na proklijavanje u klasu pšenice
Genotipske razlike u otpornosti na proklijavanje u klasu pšenice, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 899424 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Genotipske razlike u otpornosti na proklijavanje u klasu pšenice
(Genotypic differences in resistance to sprouting in the ear in wheat)
Autori
Maričević, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2008
Stranica
23
Mentor
Šarčević, Hrvoje
Ključne riječi
pšenica, priježetveno proklijavanje, otpornost na proklijavanje
(wheat, pre-harvest sprouting, sprouting resistance)
Sažetak
U istraživanje je bilo uključeno 13 genotipova stvorenih u tri oplemenjivačka programa u Republici Hrvatskoj. Tri sorte ( Kuna, Banica i Lipa) stvorene su na Zavodu za oplemenjivanje bilja, genetiku, biometriku i eksperimentiranje, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pet sorti (Adriana, Sana, Tina, Liberta i Marija) u Bc Institutu za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d. Zagreb te pet sorti (Žitarka, Monika, Barbara, Klara i Golubica) na Poljoprivrednom institutu Osijek. Tijekom 2006./2007. vegetacijske sezone poljski pokus s navedenih s navedenih 13 sorti pšenice je posijan na dvije lokacije, Zagreb-Botinec i Lovas. Pokus je posijan prema slučajnom bloknom rasporedu u dva ponavljanja. Osnovna parcelica se sastojala od šest redova duljine 1 metar i međurednim razmakom 0.2 metra. U svaki red posijano je 80 zrna. Svih 13 genotipova podvrgnuto je testu za ocjenu otpornosti genotipova na proklijavanje u klasu i testu određivanja padajućeg broja prema Hagbergu. U testu za ocjenu otpornosti genotipova na proklijavanje u klasu uzorci su uzimani u žetvenoj zriobi (1.rok) te 14 dana nakon žetvene zriobe (2.rok). Prosječni postotak proklijalih zrna za sve sorte je u 1. roku žetve bio malo veći u Lovasu dok je u 2.roku žetve postotak proklijalih zrna bio veći u Botincu. U testu određivanja padajućeg broja prema Hagbergu uzorci su također uzimani u žetvenoj zriobi (1.rok) te 14 dana nakon žetvene zriobe (2.rok). Padajući broj bio je u oba roka žetve veći u Lovasu. U drugom roku žetve prosječni padajući broj je bio manji na obje lokacije. Također je utvrđena negativna korelacija između postotka proklijalih zna i padajućeg broja u oba roka žetve na obje lokacije. Ova korelacija bila je niža u Botincu nego u Lovasu i u prvom i u drugom roku žetve.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb