Pregled bibliografske jedinice broj: 899408
Proteinski izolati iz uljnih pogača lana i konoplje-priprava, karakterizacija i biološka aktivnost
Proteinski izolati iz uljnih pogača lana i konoplje-priprava, karakterizacija i biološka aktivnost, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 899408 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proteinski izolati iz uljnih pogača lana i konoplje-priprava, karakterizacija i biološka aktivnost
(Protein isolates from flaxseed and hempseed cake-preparation, characterization and biological activity)
Autori
Bosanac, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2017
Stranica
38
Mentor
Gaurina Srček, Višnja
Ključne riječi
uljne pogače lana i konoplje, proteinski izolat, udio proteina, proliferacija stanica
(flaxseed and hempseed oil cake, protein isolates, protein share, cell growth)
Sažetak
Posljednjih nekoliko desetljeća prisutan je porast korištenja organskih ostataka nakon prerade proizvoda iz različitih sektora poljoprivrede i industrije. Veliki potencijal primjene imaju uljne pogače koje zaostaju nakon ekstrakcije ulja i danas se uglavnom koriste kao stočna hrana ili gnojivo. Pogače lana i konoplje sadrže različite komponente koje se smatraju vrlo važnim za ljudsko zdravlje, a značajan dio predstavljaju proteini koji mogu imati potencijal u tehnologiji životinjskih stanica. U ovom radu provedena je priprava proteinskih izolata lana i konoplje iz dva različita uzorka pri čemu je dobiven udio proteina u rasponu 43, 7-60, 42% za lan, odnosno 27, 7-48, 12% za konoplju. Ispitan je i utjecaj različitih koncentracija izolata na na proliferaciju HEK 293T stanične linije prilikom čega je utvrđeno da izolat lana nije stimulirao rast HEK 293T stanica u odnosu na standardni medij s 5% seruma, a izolat konoplje je pokazao inhibicijski učinak na rast stanica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
Napomena
Diplomski rad je izrađen u sklopu HRZZ projekta IP-2016-06-3848
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Višnja Gaurina-Srček
(mentor)