Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 899408

Proteinski izolati iz uljnih pogača lana i konoplje-priprava, karakterizacija i biološka aktivnost


Bosanac, Petra
Proteinski izolati iz uljnih pogača lana i konoplje-priprava, karakterizacija i biološka aktivnost, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 899408 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proteinski izolati iz uljnih pogača lana i konoplje-priprava, karakterizacija i biološka aktivnost
(Protein isolates from flaxseed and hempseed cake-preparation, characterization and biological activity)

Autori
Bosanac, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2017

Stranica
38

Mentor
Gaurina Srček, Višnja

Ključne riječi
uljne pogače lana i konoplje, proteinski izolat, udio proteina, proliferacija stanica
(flaxseed and hempseed oil cake, protein isolates, protein share, cell growth)

Sažetak
Posljednjih nekoliko desetljeća prisutan je porast korištenja organskih ostataka nakon prerade proizvoda iz različitih sektora poljoprivrede i industrije. Veliki potencijal primjene imaju uljne pogače koje zaostaju nakon ekstrakcije ulja i danas se uglavnom koriste kao stočna hrana ili gnojivo. Pogače lana i konoplje sadrže različite komponente koje se smatraju vrlo važnim za ljudsko zdravlje, a značajan dio predstavljaju proteini koji mogu imati potencijal u tehnologiji životinjskih stanica. U ovom radu provedena je priprava proteinskih izolata lana i konoplje iz dva različita uzorka pri čemu je dobiven udio proteina u rasponu 43, 7-60, 42% za lan, odnosno 27, 7-48, 12% za konoplju. Ispitan je i utjecaj različitih koncentracija izolata na na proliferaciju HEK 293T stanične linije prilikom čega je utvrđeno da izolat lana nije stimulirao rast HEK 293T stanica u odnosu na standardni medij s 5% seruma, a izolat konoplje je pokazao inhibicijski učinak na rast stanica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija

Napomena
Diplomski rad je izrađen u sklopu HRZZ projekta IP-2016-06-3848



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Višnja Gaurina-Srček (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bosanac, Petra
Proteinski izolati iz uljnih pogača lana i konoplje-priprava, karakterizacija i biološka aktivnost, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bosanac, P. (2017) 'Proteinski izolati iz uljnih pogača lana i konoplje-priprava, karakterizacija i biološka aktivnost', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bosanac, Petra}, year = {2017}, pages = {38}, keywords = {uljne poga\v{c}e lana i konoplje, proteinski izolat, udio proteina, proliferacija stanica}, title = {Proteinski izolati iz uljnih poga\v{c}a lana i konoplje-priprava, karakterizacija i biolo\v{s}ka aktivnost}, keyword = {uljne poga\v{c}e lana i konoplje, proteinski izolat, udio proteina, proliferacija stanica}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bosanac, Petra}, year = {2017}, pages = {38}, keywords = {flaxseed and hempseed oil cake, protein isolates, protein share, cell growth}, title = {Protein isolates from flaxseed and hempseed cake-preparation, characterization and biological activity}, keyword = {flaxseed and hempseed oil cake, protein isolates, protein share, cell growth}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font