Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 899375

TOV PATAKA NA FARMI "PERŠUN"


Josivljević, Gordana
TOV PATAKA NA FARMI "PERŠUN", 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 899375 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
TOV PATAKA NA FARMI "PERŠUN"
(Duck fattening on farm Peršun)

Autori
Josivljević, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.11

Godina
2005

Stranica
26

Mentor
Janječić, Zlatko

Ključne riječi
tov pataka, proizvodni pokazatelji
(duck fattening, production parameters)

Sažetak
Uzgoj i proizvodnja mesa i jaja pataka zauzima treće mjesto u peradarstvu općenito, a između 1993. i 2003. godine u svjetskoj je proizvodnji mesa pataka zabilježen porast za oko 90 %, od 1.71 milijuna tona do 3.21 milijuna tona. U Hrvatskoj se tov pataka uglavnom provodi kooperantskim odnosom na obiteljskim gospodarstvima u nekoliko turnusa godišnje. S obzirom da u hranidbi pataka postoji mogućnost upotrebe krmiva proizvedenih na obiteljskim gospodarstvima, cilj ovog istraživanja bio je usporediti učinkovitost različitog sastava, oblika i podrijetla krmnih smjesa u tovu pataka. U istraživanju je korišteno 5 500 jednodnevnih hibridnih pataka Cherry Valley koje su bile podijeljene i tri skupine ; A, B i C. Krmiva odnosno krmne smjese kupljene su od različitih proizvođača, a kukuruz je bio iz obiteljskog gospodarstva. Skupinu A činilo je 4 000 pataka i one su hranjene peletiranom krmnom smjesom za tov pataka proizvođača "A", 750 pataka iz skupine B je hranjeno nepeletiranom krmnom smjesom za tov pataka proizvođača "B", dok je 750 pataka iz skupine C hranjeno obrokom pripremljenim na obiteljskom gospodarstvu, a koji je sastavljen od kukuruza i dopunske krmne smjese za perad. U dobi od 49 dana patke iz skupine A ostvarile su prosječnu tjelesnu masu od 3298.6 g, skupina B 3118.5 g, a patke iz skupine C 3247.0 grama. Konverzija hrane je u istraživanom periodu iznosila ; skupina A 2.55, skupina B 2.28 i skupina C 2.34. Prosječni troškovi hrane su po kilogramu žive mase pataka iz skupine A iznosili 8.10 kn, kod skupine B 7.78 kn, a kod skupine C 6.54 kn.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zlatko Janječić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Josivljević, Gordana
TOV PATAKA NA FARMI "PERŠUN", 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Josivljević, G. (2005) 'TOV PATAKA NA FARMI "PERŠUN"', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Josivljevi\'{c}, Gordana}, year = {2005}, pages = {26}, keywords = {tov pataka, proizvodni pokazatelji}, title = {TOV PATAKA NA FARMI "PER\v{S}UN"}, keyword = {tov pataka, proizvodni pokazatelji}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Josivljevi\'{c}, Gordana}, year = {2005}, pages = {26}, keywords = {duck fattening, production parameters}, title = {Duck fattening on farm Per\v{s}un}, keyword = {duck fattening, production parameters}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font