Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 899367

NUSPROIZVODI PEKARSKE INDUSTRIJE U HRANIDBI PILIĆA


Držaić, Valentino
NUSPROIZVODI PEKARSKE INDUSTRIJE U HRANIDBI PILIĆA, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 899367 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
NUSPROIZVODI PEKARSKE INDUSTRIJE U HRANIDBI PILIĆA
(By-products of bakery industry in chicken feeding)

Autori
Držaić, Valentino

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.09

Godina
2008

Stranica
24

Mentor
Janječić, Zlatko

Ključne riječi
nusproizvodi pekarske industrije, tov pilića, proizvodni rezultati
(by-products bakery industry, fattening chicken, production results)

Sažetak
U današnje vrijeme kada se populacije ljudi na Zemlji sve više povećava, a ujedno cijena hrane drastično raste potrebno je tražiti jeftinija alternativna krmiva za sastavljanje krmnih smjesa. Visoke cijene hrane rezultat su poskupljenja svih energenata pa time i mineralnih gnojiva, sjemena i drugog materijala potrebnog za proizvodnju komponenti krmnih smjesa. U ovom završnom radu istražena je mogućnost korištenja nusproizvoda pekarske industrije u hranidbi pilića, točnije starog kruha koji završava u smeću. Pokus je proveden na način da su pilići hranjeni sa tri vrste smjesa u četiri ponavljanja da se što više umanji ili u potpunosti izbjegne pozicioni efekt. Korištene su krmne smjese sa udjelom starog kruha od 5% i 10% te smjesa bez kruha koju su konzumirali kontrolni pilići koji su nam poslužili kao orijentacija u prosuđivanju rezultata istraživanja. Pokus je trajao od 28.01. do 10.03. 2008. godine i proveden je na 360 muških jednodnevnih pilića Cobb 500 podrijetlom iz valionice „Valipile“ Sesvetski Kraljevec. Na kraju istraživanja iz svake je skupine slučajnim odabirom izuzeto 20 pilića, koji su nakon dvanaestosatnog posta žrtvovani. Nakon toga je uslijedilo skidanje perja te su pilići klaonički obrađeni. Iskazane su vrijednosti randmana te masa krila, bataka, zabataka, grudi s kostima, grudi bez kostiju, leđa, želudaca, jetre i abdominalne masti u obrađenom trupu. Nakon prikupljanja svih proizvodnih pokazatelja utvrđeno je da je skupina pilića koja je hranjena sa smjesom sa 5% kruha pokazala najbolje proizvodne rezultate.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zlatko Janječić (mentor)

Avatar Url Valentino Držaić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Držaić, Valentino
NUSPROIZVODI PEKARSKE INDUSTRIJE U HRANIDBI PILIĆA, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Držaić, V. (2008) 'NUSPROIZVODI PEKARSKE INDUSTRIJE U HRANIDBI PILIĆA', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dr\v{z}ai\'{c}, Valentino}, year = {2008}, pages = {24}, keywords = {nusproizvodi pekarske industrije, tov pili\'{c}a, proizvodni rezultati}, title = {NUSPROIZVODI PEKARSKE INDUSTRIJE U HRANIDBI PILI\'{C}A}, keyword = {nusproizvodi pekarske industrije, tov pili\'{c}a, proizvodni rezultati}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dr\v{z}ai\'{c}, Valentino}, year = {2008}, pages = {24}, keywords = {by-products bakery industry, fattening chicken, production results}, title = {By-products of bakery industry in chicken feeding}, keyword = {by-products bakery industry, fattening chicken, production results}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font