Pregled bibliografske jedinice broj: 899359
Reprodukcija kunića
Reprodukcija kunića, 2009., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 899359 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reprodukcija kunića
(Rabbits reproduction)
Autori
Vidović, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2009
Stranica
22
Mentor
Janječić, Zlatko
Ključne riječi
biološke značajke kunića, ranozrelost, visoka plodnost
(biological characteristics of the rabbit, ranegrelity, high fertility)
Sažetak
Biološke značajke kunića za proizvodnju mesa kao što su : ranozrelost, visoka plodnost, dobro iskorištavanje manje vrijednih krmiva, visoki stupanj iskoristivosti dijelova trupa u ishrani ljudi i industrijskoj preradi omogućile su njihovo intenzivno gospodarsko iskorištavanje uz povoljne ekonomske učinke za uzgajivače. Prehrambeno-gastronomski atributi kunećeg mesa također su pridonijeli razvoju ove grane stočarstva. Meso se odlikuje dobrom i laganom probavljivošću, bogatstvom proteinskih tvari, niskim udjelom masnog tkiva, te specifičnim okusom i ugodnim organoleptičkim svojstvima. U svijetu, osobito u Zapadnoj Europi, već dugo postoji tržišna proizvodnja kunića. U posljednjih 20 godina je u zemljama Europske unije potrošnja mesa kunića učetvorostručena, pa prelazi 3 kilograma po stanovniku. Rast potrošnje se nastavlja upravo zbog iznimno zdravog mesa kunića, koje pogoduje ishrani onih, koji boluju od niza bolesti, kao što je primjerice dijabetes. Ovakvom položaju kunića u proizvodnji mesa za ljudsku ishranu doprinijela je, međuostalim, i visoka reproduktivna sposobnost. Reproduktivne sposobnosti kunića su velike i znatno premašuju ostale domaće životinje. U ovom završnom radu opisivali smo plodnost tj. reproduktivna svojstva kunića.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)