Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 899313

Ravnoteža sorpcije bakra na ljuskicama jaja (T=318 K)


Rako, Ana
Ravnoteža sorpcije bakra na ljuskicama jaja (T=318 K), 2017., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 899313 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ravnoteža sorpcije bakra na ljuskicama jaja (T=318 K)
(Equilibrium sorption of copper using egg shells (T=318 K))

Autori
Rako, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
03.10

Godina
2017

Stranica
49

Mentor
Mužek, Mario Nikola

Ključne riječi
ljuskice jaja ; sorpcija ; bakar ; izoterme
(egg shells ; sorption ; copper ; isotherms)

Sažetak
U ovom je diplomskom radu istraživana sorpcija bakrovih iona iz otopina bakrova(II) nitrata trihidrata, različitih početnih koncentracija (3, 881 mmol dm-3, 7, 780 mmol dm-3, 11, 763 mmol dm-3, 19, 305 mmol dm-3, 30, 576 mmol dm-3 te 39, 390 mmol dm-3) na ljuskicama jaja u šaržnom reaktoru pri ravnotežnim uvjetima: temperatura od 318 K, brzina okretaja od 200 okr min-1 i trajanje od 72 h. Porastom ravnotežne koncentracije bakrovih iona u otopini (ce) sve do koncentracije od 11, 763 mmol dm-3 uočava se lagani porast količine sorbiranih bakrovih iona na ljuskicama jaja, qe, a zatim dolazi do naglog porasta za više ravnotežne koncentracije bakrovih iona u otopini. Dobivena vrijednost maksimalne količine sorbiranih bakrovih iona qe = 6, 237 mmol g-1 predstavlja ujedno i ravnotežnu količinu bakrovih iona koji se mogu vezati na ljuskicama jaja. Učinkovitost sorpcije bakrovih iona na ljuskicama jaja raste s porastom početne koncentracije bakrovih iona u otopini te dostiže svoj maksimum pri početnoj koncentraciji od 30, 576 mmol dm-3. Dobiveni eksperimentalni podatci su uspoređivani s Langmuirovim, Freundlichovim, Tothovim, Redlich-Petersonovim te Sipsovim adsorpcijskim modelom. Dobiveno je jako loše slaganje eksperimentalno dobivenih podataka s odabranim adsorpcijskim modelima što potvrđuju i jako visoke vrijednosti dobivene za srednju relativnu pogrešku (AARD) te niske vrijednosti dobivene za nelinearni koeficijent korelacije (r2). S obzirom da niti jedan od odabranih modela izotermi nije pokazao dobro slaganje s eksperimentalno dobivenim podatcima nije moguće procijeniti o kojoj vrsti adsorpcije se radi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Mario Nikola Mužek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rako, Ana
Ravnoteža sorpcije bakra na ljuskicama jaja (T=318 K), 2017., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Rako, A. (2017) 'Ravnoteža sorpcije bakra na ljuskicama jaja (T=318 K)', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rako, Ana}, year = {2017}, pages = {49}, keywords = {ljuskice jaja, sorpcija, bakar, izoterme}, title = {Ravnote\v{z}a sorpcije bakra na ljuskicama jaja (T=318 K)}, keyword = {ljuskice jaja, sorpcija, bakar, izoterme}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rako, Ana}, year = {2017}, pages = {49}, keywords = {egg shells, sorption, copper, isotherms}, title = {Equilibrium sorption of copper using egg shells (T=318 K)}, keyword = {egg shells, sorption, copper, isotherms}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font