Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 899280

Uzgoj i sortiment trešnje u Hrvatskoj


Karin, Martina
Uzgoj i sortiment trešnje u Hrvatskoj, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 899280 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uzgoj i sortiment trešnje u Hrvatskoj
(Cultivation and varieties of cherries in Croatia)

Autori
Karin, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.06

Godina
2015

Stranica
57

Mentor
Čmelik, Zlatko

Neposredni voditelj
Batelja Lodeta, Kristina

Ključne riječi
Prunus avium, tipovi proizvodnje, sortiment
(Prunus avium, types of production, variety)

Sažetak
U ovom radu nalazi se pregledni prikaz tehnologije uzgoja kao i pregled gospodarski najznačajnijih sorata u Hrvatskoj. Prema pogodnostima naših ekoloških uvjeta trešnja je bez razloga potpuno zapostavljena voćna vrsta, u Hrvatskoj je nema u znatnijoj plantažnoj proizvodnji iako postoji duga i slavna tradicija te kulture. Uzgoj je nešto više proširen u mediteranskom području a glavni centri cu Kaštela, Poljica, Pelješac, Konavle, Ravni Kotari oko Benkovca i Zadra, otok Cres, Kastav, Lovran i zapadna obala Istre gdje plodovi općenito ranije dozriju pa postižu dobar plasman na tržištu. U kontinentalnom dijelu trešnja se većinom uzgaja uz veće gradove, odnosno potrošačke centre: okolica Zagreba, Črešnjevo kraj Varaždina, gornje Međimurje, Kutjevo, okolica: Našica, Slavonskog Broda, Osijeka, Vinkovaca i Iloka. Uzgoj trešanja zahtijeva veliko znanje i iskustvo te punu tehnološku opremljenost nasada trešanja. Obavezna oprema nasada su sustavi za navodnjavanje, folije za zaštitu od kiše, mreže za zaštitu od tuče i na težim tlima sustavi za drenažu i odvodnju viška površinskih voda. U današnjem uzgoju trešnje koriste se nove tehnologije, nove sorte koje imaju veću masu i bolju kakvoću plodova. Prema Statističkom ljetopisu (2014.) u Hrvatskoj su se u 2013 god. trešnje uzgajajle na sveha 884 ha. Ukupna proizvodnja iznosila je 6046 t od čega je 3 927 t bilo namjenjeno za tržište. Da bi se podmirile potrebe domaćeg tržišta te da bi se ostvario i izvoz na tržište EU, Hrvatskoj nedostaje najmanje 500 ha nasada trešanja u kontinentalnom predjelu kao i 700 ha u području Mediterana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zlatko Čmelik (mentor)

Avatar Url Kristina Batelja Lodeta (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karin, Martina
Uzgoj i sortiment trešnje u Hrvatskoj, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Karin, M. (2015) 'Uzgoj i sortiment trešnje u Hrvatskoj', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Karin, Martina}, year = {2015}, pages = {57}, keywords = {Prunus avium, tipovi proizvodnje, sortiment}, title = {Uzgoj i sortiment tre\v{s}nje u Hrvatskoj}, keyword = {Prunus avium, tipovi proizvodnje, sortiment}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Karin, Martina}, year = {2015}, pages = {57}, keywords = {Prunus avium, types of production, variety}, title = {Cultivation and varieties of cherries in Croatia}, keyword = {Prunus avium, types of production, variety}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font