Pregled bibliografske jedinice broj: 899240
Pomološke značajke plodova starih sorata jabuka s područja bjelovarsko-bilogorske županije
Pomološke značajke plodova starih sorata jabuka s područja bjelovarsko-bilogorske županije, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 899240 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pomološke značajke plodova starih sorata jabuka s područja bjelovarsko-bilogorske županije
(Pomological features old varieties of apples in the area of Bjelovar-Bilogora)
Autori
Vujević, Bruno
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2016
Stranica
29
Mentor
Čmelik, Zlatko
Neposredni voditelj
Batelja Lodeta, Kristina
Ključne riječi
bioraznolikost, Malus domestica, tradicijske sorte
(biodiversity, Malus domestica, traditional cultivars)
Sažetak
Tradicionalne sorte voćnih vrsta su bogatstvo i prirodna baština svake zemlje. Značajne su iz gospodarskih, i bioloških razloga posebice u novije vrijeme zbog sve većeg interesa potrošača za konzumaciju voća proizvedenog bez primjene kemijskih sredstava. Mnoge su rijetke i lokalno raširene sorte nepovratno nestale, a danas se teško pronalaze. Zbog očuvanja sortimenta istraživana su morfološka i pomološka svojstva plodova najzastupljenijih tradicionalnih sorata jabuka s područja Bjelovarsko - bilogorske županije. Zbog sličnosti između pojedinih sorata često dolazi do korištenja netočnih naziva, a iz istog razloga se javlja problem identifikacije sorata. Cilj istraživanja je determinacija tradicionalnih starih sorata i odabir onih koje se odlikuju boljim gospodarskim značajkama. Na temelju provedenih pomoloških istraživanja determinirali smo i izdvojili sorte: Jonatan, Kanada, Šampanjka, Zlatna zimska parmenka i Božićnica. Navedene sorte mogu se preporučiti za proizvodnju sadnica i revitalizaciju proizvodnje sortimenta na istraživanom području. Zbog različitosti pomoloških svojstava, kakvoće plodova i otpornosti na nepovoljne abiotske i biotske čimbenike, tradicionalne sorte je važno očuvati kao izvor genetske varijabilnosti te kao čimbenik bioraznolikosti područja u kojem rastu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb