Pregled bibliografske jedinice broj: 899237
Trešnje zagrebačke županije u integriranom i organskom uzgoju
Trešnje zagrebačke županije u integriranom i organskom uzgoju, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 899237 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Trešnje zagrebačke županije u integriranom i organskom uzgoju
(Sweet cherries in integrated and organic farming of Zagreb County)
Autori
Volarević, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2016
Stranica
44
Mentor
Čmelik, Zlatko
Neposredni voditelj
Batelja Lodeta, Kristina
Ključne riječi
Prunus avium, tipovi proizvodnje, zagrebačko područje, morfološke karakteristike.
(Prunus avium, production types, Zagreb area, morphological characteristics.)
Sažetak
Ukupna proizvodnja trešnje u 2013. godini iznosila je 6046 t od čega je 3927 t bilo namijenjeno za tržište. U integriranoj proizvodnji koriste se nove sorte koje imaju veću masu i bolju kakvoću ploda. Prema Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi u organskoj proizvodnji najzastupljeniji su nasadi jabuka, krušaka, trešanja i šljiva. Trešnja je bogat izvor flavonoida i antocijana te stoga spada u skupinu 'funkcionalne' zdrave hrane. Interes proizvođača, osobito u Zagrebačkoj županiji se povećao zadnjih godina za proizvodnju trešnje kako u integriranom tako i u organskom uzgoju. U ovom radu nalazi se pregledan prikaz pomoloških karakteristika tri sorte: Kordia, Van i Regina. Prikazane su morfološke karakteristike tih istih sorata uzgojenim u organskim uvjetima proizvodnje te u integriranim uvjetima proizvodnje. U organskom uzgoju sorta Kordia imala je najdužu peteljku te se isticala većom masom, širinom i visinom ploda. U integriranom uzgoju sorta Regina se po svim morfološkim karakteristikama ploda pokazala najbolja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb