Pregled bibliografske jedinice broj: 899206
Pršuti zaštićeni oznakom izvornosti na razini Europske unije
Pršuti zaštićeni oznakom izvornosti na razini Europske unije, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 899206 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pršuti zaštićeni oznakom izvornosti na razini Europske unije
(Prosciutto with a designation of origin at European Union level)
Autori
Domitrović, Darija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2017
Stranica
20
Mentor
Mastanjević, Krešimir
Ključne riječi
oznaka izvornosti , pršut ; kvaliteta ; Parma pršut ; Istarski pršut ; Iberijski pršuti
(authenticity ; prosciutto ; quality ; Parma ham ; Istrian prosciutto ; Iberian prosciutto)
Sažetak
U ovom radu objasnili smo značenje oznake izvornosti, te proizvodnju najpoznatijih pršuta s oznakom izvornosti na razini Europske unije. U Hrvatskoj je to Istarski pršut, visoke kvalitete proizveden na tradicionalan način. Proizvodnja ovog pršuta je jedinstvena u svijetu. Skidanje kože i potkožnog masnog tkiva, te sušenje na zraku razlikuje ga od ostalih pršuta. Jedni od najpoznatijih pršuta na svijetu su pršuti Španjolskih proizvođača. To su pršuti proizvedeni od pasmine Iberijske svinje, te nose imena po pokrajinama gdje se proizvode. Kao što su: Guijuelo, Jamón de Huelva, Dehesa de Extremadura na jugozapadu Španjolske i Teruel na sjeveroistoku. Uz bok španjolskih pršuta stoje Talijanski pršuti, od kojih je najpoznatiji Parma pršut na kojeg otpada 80% ukupne proizvodnje. Oznaka izvornosti za sve ove pršute znači povećanje tržišne vrijednosti, vrhunsku kvalitetu, zaštitu od krivotvorenja, te razvoj gospodarstava na kojima se proizvode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Krešimir Mastanjević
(mentor)