Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 899206

Pršuti zaštićeni oznakom izvornosti na razini Europske unije


Domitrović, Darija
Pršuti zaštićeni oznakom izvornosti na razini Europske unije, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 899206 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pršuti zaštićeni oznakom izvornosti na razini Europske unije
(Prosciutto with a designation of origin at European Union level)

Autori
Domitrović, Darija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2017

Stranica
20

Mentor
Mastanjević, Krešimir

Ključne riječi
oznaka izvornosti , pršut ; kvaliteta ; Parma pršut ; Istarski pršut ; Iberijski pršuti
(authenticity ; prosciutto ; quality ; Parma ham ; Istrian prosciutto ; Iberian prosciutto)

Sažetak
U ovom radu objasnili smo značenje oznake izvornosti, te proizvodnju najpoznatijih pršuta s oznakom izvornosti na razini Europske unije. U Hrvatskoj je to Istarski pršut, visoke kvalitete proizveden na tradicionalan način. Proizvodnja ovog pršuta je jedinstvena u svijetu. Skidanje kože i potkožnog masnog tkiva, te sušenje na zraku razlikuje ga od ostalih pršuta. Jedni od najpoznatijih pršuta na svijetu su pršuti Španjolskih proizvođača. To su pršuti proizvedeni od pasmine Iberijske svinje, te nose imena po pokrajinama gdje se proizvode. Kao što su: Guijuelo, Jamón de Huelva, Dehesa de Extremadura na jugozapadu Španjolske i Teruel na sjeveroistoku. Uz bok španjolskih pršuta stoje Talijanski pršuti, od kojih je najpoznatiji Parma pršut na kojeg otpada 80% ukupne proizvodnje. Oznaka izvornosti za sve ove pršute znači povećanje tržišne vrijednosti, vrhunsku kvalitetu, zaštitu od krivotvorenja, te razvoj gospodarstava na kojima se proizvode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Krešimir Mastanjević (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Domitrović, Darija
Pršuti zaštićeni oznakom izvornosti na razini Europske unije, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Domitrović, D. (2017) 'Pršuti zaštićeni oznakom izvornosti na razini Europske unije', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Domitrovi\'{c}, Darija}, year = {2017}, pages = {20}, keywords = {oznaka izvornosti , pr\v{s}ut, kvaliteta, Parma pr\v{s}ut, Istarski pr\v{s}ut, Iberijski pr\v{s}uti}, title = {Pr\v{s}uti za\v{s}ti\'{c}eni oznakom izvornosti na razini Europske unije}, keyword = {oznaka izvornosti , pr\v{s}ut, kvaliteta, Parma pr\v{s}ut, Istarski pr\v{s}ut, Iberijski pr\v{s}uti}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Domitrovi\'{c}, Darija}, year = {2017}, pages = {20}, keywords = {authenticity, prosciutto, quality, Parma ham, Istrian prosciutto, Iberian prosciutto}, title = {Prosciutto with a designation of origin at European Union level}, keyword = {authenticity, prosciutto, quality, Parma ham, Istrian prosciutto, Iberian prosciutto}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font