Pregled bibliografske jedinice broj: 899204
Jestivi klaonički nusproizvodi
Jestivi klaonički nusproizvodi, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 899204 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Jestivi klaonički nusproizvodi
(Edible by-products)
Autori
Marić, Mihaela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2017
Stranica
18
Mentor
Mastanjević, Krešimir
Ključne riječi
klaonički nusproizvodi ; prerada ; iskoristivost ; nusproizvodi
(edible byproducts ; processing ; usability ; byproducts)
Sažetak
Nusproizvodi u mesnoj industriji dijele se na jestive, uvjetno jestive i nejestive. U ovom radu su navedeni i opisani jestivi klaonički nusproizvodi, te njihova primjena u prehrambenoj industriji. U jestive nusproizvode spadaju: mozak, jezik, grkljan, dušnik, srce, pluća, slezena, bubrezi i drugi. Isti se dobivaju sličnim postupcima koji uključuju pranje, cijeđenje, konačnu preradu te konzerviranje po potrebi. Iznesene su pozitivne i negativne strane jestivih proizvoda dobivenih u prerađivačkoj mesnoj industriji. Njihova konzumacija je češća u siromašnim zemljama zbog niske ekonomske i visoke nutritivne vrijednosti, međutim predstavljaju veliki problem za okoliš ukoliko se ne iskoriste. U budućnosti je moguće povećanje njihove primjene zbog napretka tehnoloških postupaka u prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Krešimir Mastanjević
(mentor)