Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 899204

Jestivi klaonički nusproizvodi


Marić, Mihaela
Jestivi klaonički nusproizvodi, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 899204 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Jestivi klaonički nusproizvodi
(Edible by-products)

Autori
Marić, Mihaela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2017

Stranica
18

Mentor
Mastanjević, Krešimir

Ključne riječi
klaonički nusproizvodi ; prerada ; iskoristivost ; nusproizvodi
(edible byproducts ; processing ; usability ; byproducts)

Sažetak
Nusproizvodi u mesnoj industriji dijele se na jestive, uvjetno jestive i nejestive. U ovom radu su navedeni i opisani jestivi klaonički nusproizvodi, te njihova primjena u prehrambenoj industriji. U jestive nusproizvode spadaju: mozak, jezik, grkljan, dušnik, srce, pluća, slezena, bubrezi i drugi. Isti se dobivaju sličnim postupcima koji uključuju pranje, cijeđenje, konačnu preradu te konzerviranje po potrebi. Iznesene su pozitivne i negativne strane jestivih proizvoda dobivenih u prerađivačkoj mesnoj industriji. Njihova konzumacija je češća u siromašnim zemljama zbog niske ekonomske i visoke nutritivne vrijednosti, međutim predstavljaju veliki problem za okoliš ukoliko se ne iskoriste. U budućnosti je moguće povećanje njihove primjene zbog napretka tehnoloških postupaka u prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Krešimir Mastanjević (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Marić, Mihaela
Jestivi klaonički nusproizvodi, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Marić, M. (2017) 'Jestivi klaonički nusproizvodi', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Mihaela}, year = {2017}, pages = {18}, keywords = {klaoni\v{c}ki nusproizvodi, prerada, iskoristivost, nusproizvodi}, title = {Jestivi klaoni\v{c}ki nusproizvodi}, keyword = {klaoni\v{c}ki nusproizvodi, prerada, iskoristivost, nusproizvodi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Mihaela}, year = {2017}, pages = {18}, keywords = {edible byproducts, processing, usability, byproducts}, title = {Edible by-products}, keyword = {edible byproducts, processing, usability, byproducts}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font