Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 899194

Utjecaj informacije o načinu hranjenja svinja na preferencije potrošača prema kobasicama


Petrčić, Mario
Utjecaj informacije o načinu hranjenja svinja na preferencije potrošača prema kobasicama, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 899194 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj informacije o načinu hranjenja svinja na preferencije potrošača prema kobasicama
(Influence of the information about the feeding of pigs on consumer preferences towards sausages)

Autori
Petrčić, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2017

Stranica
55

Mentor
Cerjak, Marija

Ključne riječi
turopoljska svinja, kobasica žir, senzorski testovi, očekivanja potrošača
(Turopolje pig breed, sausage acorn, sensory tests, consumer expectations)

Sažetak
U radu su prikazani rezultati istraživanja provedenog na uzorku od 136 ispitanika s ciljem da se ispita utjecaj informacije o načinu hranjenja turopoljske svinje (svinje klasično hranjene, u odnosu na svinje hranjene žirom), na potrošačku prihvatljivost kobasicama izrađene od takvih svinja. Rezultati preferencije i vjerojatnosti kupnje dvaju uzoraka kobasice su dobiveni u slijepim i informiranim testovima kušanja. Isto tako, ispitanici su ocijenili svoja očekivanja (bez kušanja) prema kobasici od turopoljske svinje hranjene žirom i klasično hranjene. U testu na slijepo veći udio ispitanika je preferirao kobasicu od svinje klasično hranjene u odnosu na kobasicu od turopoljske svinje hranjene žirom. Test očekivanja pokazao je bolju percepciju kobasice od svinje hranjene žirom u odnosu na kobasicu od klasično hranjene svinje. Dodavanje informacija o načinu hranjenju svinja utjecalo je pozitivno na preferencije prema kobasici od svinje hranjene žirom i negativno prema kobasici od klasično hranjene svinje. Međutim, informacija nije jedina koja je imala utjecaj na preferencije ispitanika. Naime, kobasica od svinje hranjene žirom dobila je manje ocjene u informiranom testu nego u testu očekivanja što potvrđuje važnost i senzornih svojstva i informacije o kobasici.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Cerjak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Petrčić, Mario
Utjecaj informacije o načinu hranjenja svinja na preferencije potrošača prema kobasicama, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Petrčić, M. (2017) 'Utjecaj informacije o načinu hranjenja svinja na preferencije potrošača prema kobasicama', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Petr\v{c}i\'{c}, Mario}, year = {2017}, pages = {55}, keywords = {turopoljska svinja, kobasica \v{z}ir, senzorski testovi, o\v{c}ekivanja potro\v{s}a\v{c}a}, title = {Utjecaj informacije o na\v{c}inu hranjenja svinja na preferencije potro\v{s}a\v{c}a prema kobasicama}, keyword = {turopoljska svinja, kobasica \v{z}ir, senzorski testovi, o\v{c}ekivanja potro\v{s}a\v{c}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Petr\v{c}i\'{c}, Mario}, year = {2017}, pages = {55}, keywords = {Turopolje pig breed, sausage acorn, sensory tests, consumer expectations}, title = {Influence of the information about the feeding of pigs on consumer preferences towards sausages}, keyword = {Turopolje pig breed, sausage acorn, sensory tests, consumer expectations}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font