Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 899116

Utjecaj hranidbe na povećanje hranjive vrijednosti kokošjih jaja


Karačić, Domagoj
Utjecaj hranidbe na povećanje hranjive vrijednosti kokošjih jaja, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 899116 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hranidbe na povećanje hranjive vrijednosti kokošjih jaja
(Animal nutrition influence on increasing the nutritional value of chicken eggs)

Autori
Karačić, Domagoj

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.07

Godina
2014

Stranica
24

Mentor
Pintar, Jasna

Ključne riječi
hranidba nesilica, kvaliteta jaja, dodaci hrani za životinje
(laying hens nutrition, egg quality, feed additives)

Sažetak
Hranidba nesilica čini najbitniju i financijski najveću stavku u proizvodnji konzumnih jaja. U krmnoj smjesi moraju biti prisutni svi mikro i makro elementi potrebni za normalan metabolizam kokoši i to u odgovarajućim količinama i omjerima. Također hrana mora biti mikrobiološki ispravna, te ne smije sadržavati štetne tvari. Na neodgovarajuću hranidbu, kokoši odgovaraju padom proizvodnje, te gubitak od samo nekoliko jaja po nesilici godišnje, u financijskom obračunu znači mnogo. kakvoća hrane utječe na kakvoću jaja, to jest na boju žumanjka, okus i osobine ljuske. U proizvodnji kokošjih jaja posljenjih se godina se nastoje iznači nova hranidbena rješenja kako bi se povećala hrannjiva vrijednost jaja i kako bi se njihovom konzumacijom potrošači bolje opskrbili određenim hranjivim tvarima koje povoljnjije djeluju na ljudsko zdravje. Cilj ovog završnog rada bio je iz dostupnih literaturnih podataka proučiti najnovije spoznaje o obogaćivanju kokošjih jaja različitim hranjivim sastojcima koji se koriste u hranidbi kokoši nesilica. uspoređujući jaja obogaćena različitim dodatcima prehrani koji sadrže veće količine omega-3 i omega-6 masnih kiselina, vitamina E selena, nože se zaključiti da ista imaju veću biološku vrijednost u odnosu na njihovu cijenu, te da bi ovakva funkcionalna jaja trebala biti zastupljenija u ljudskoj prehrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Pintar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karačić, Domagoj
Utjecaj hranidbe na povećanje hranjive vrijednosti kokošjih jaja, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Karačić, D. (2014) 'Utjecaj hranidbe na povećanje hranjive vrijednosti kokošjih jaja', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kara\v{c}i\'{c}, Domagoj}, year = {2014}, pages = {24}, keywords = {hranidba nesilica, kvaliteta jaja, dodaci hrani za \v{z}ivotinje}, title = {Utjecaj hranidbe na pove\'{c}anje hranjive vrijednosti koko\v{s}jih jaja}, keyword = {hranidba nesilica, kvaliteta jaja, dodaci hrani za \v{z}ivotinje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kara\v{c}i\'{c}, Domagoj}, year = {2014}, pages = {24}, keywords = {laying hens nutrition, egg quality, feed additives}, title = {Animal nutrition influence on increasing the nutritional value of chicken eggs}, keyword = {laying hens nutrition, egg quality, feed additives}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font