Pregled bibliografske jedinice broj: 899116
Utjecaj hranidbe na povećanje hranjive vrijednosti kokošjih jaja
Utjecaj hranidbe na povećanje hranjive vrijednosti kokošjih jaja, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 899116 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hranidbe na povećanje hranjive vrijednosti kokošjih jaja
(Animal nutrition influence on increasing the nutritional value of chicken eggs)
Autori
Karačić, Domagoj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2014
Stranica
24
Mentor
Pintar, Jasna
Ključne riječi
hranidba nesilica, kvaliteta jaja, dodaci hrani za životinje
(laying hens nutrition, egg quality, feed additives)
Sažetak
Hranidba nesilica čini najbitniju i financijski najveću stavku u proizvodnji konzumnih jaja. U krmnoj smjesi moraju biti prisutni svi mikro i makro elementi potrebni za normalan metabolizam kokoši i to u odgovarajućim količinama i omjerima. Također hrana mora biti mikrobiološki ispravna, te ne smije sadržavati štetne tvari. Na neodgovarajuću hranidbu, kokoši odgovaraju padom proizvodnje, te gubitak od samo nekoliko jaja po nesilici godišnje, u financijskom obračunu znači mnogo. kakvoća hrane utječe na kakvoću jaja, to jest na boju žumanjka, okus i osobine ljuske. U proizvodnji kokošjih jaja posljenjih se godina se nastoje iznači nova hranidbena rješenja kako bi se povećala hrannjiva vrijednost jaja i kako bi se njihovom konzumacijom potrošači bolje opskrbili određenim hranjivim tvarima koje povoljnjije djeluju na ljudsko zdravje. Cilj ovog završnog rada bio je iz dostupnih literaturnih podataka proučiti najnovije spoznaje o obogaćivanju kokošjih jaja različitim hranjivim sastojcima koji se koriste u hranidbi kokoši nesilica. uspoređujući jaja obogaćena različitim dodatcima prehrani koji sadrže veće količine omega-3 i omega-6 masnih kiselina, vitamina E selena, nože se zaključiti da ista imaju veću biološku vrijednost u odnosu na njihovu cijenu, te da bi ovakva funkcionalna jaja trebala biti zastupljenija u ljudskoj prehrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)