Pregled bibliografske jedinice broj: 899097
Tehnološke i zakonske mogućnosti korekcije mošta i vina
Tehnološke i zakonske mogućnosti korekcije mošta i vina, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 899097 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološke i zakonske mogućnosti korekcije mošta i vina
(Technological and legal options of must and wine corrections)
Autori
Babić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2017
Stranica
22
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
vino ; mošt ; tehnološke korekcije ; zakonodavne odredbe
(wine ; must ; technological corrections ; law regulations)
Sažetak
Kemijski sastav mošta i vina određuje njihovu kakvoću i senzorna svojstva. Obzirom da se kemijski spojevi formiraju već u samom grožđu, za kvalitetan mošt i vino vrlo je važno imati grožđe optimalne kakvoće. Ovisno o uvjetima dozrijevanja grožđa, koji se mogu razlikovati od godine do godine i mogu biti bolji ili lošiji od optimalnih, mijenja se i kemijski sastav mošta. Suvremena vinarska tehnologija nam omogućuje pristup različitim metodama korekcije mošta i vina, pri čemu ih zakonodavstvo regulira i ograničava. Na taj način se sprječava daljnja degradacija vina, uz istovremeno povećavanje kakvoća. Korekcije obuhvaćaju postupke pojačavanja, doslađivanja, dokiseljavanja i otkiseljavanja mošta ili vina, djelomičnu dealkoholizaciju te ionsku stabilizaciju vina u određenim okolnostima i pod zakonski određenim uvjetima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)