Pregled bibliografske jedinice broj: 899094
Postupak maceracije u proizvodnji bijelih vina
Postupak maceracije u proizvodnji bijelih vina, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 899094 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Postupak maceracije u proizvodnji bijelih vina
(The process of maceration in the production of white wines)
Autori
Hapač, Karla
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2017
Stranica
25
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
maceracija ; polifenolni spojevi ; aromatski spojevi ; bijelo vino ; pred-fermentacijska faza
(maceration ; polyphenol compounds ; aromatic compounds ; white wine ; pre-fermentation phase)
Sažetak
Maceracija kao tehnološki postupak u proizvodnji bijelih vina počela se primjenjivati u novije vrijeme jer su uočeni pozitivni učinci na povećanje koncentracije polifenolnih i aromatskih spojeva koji mogu doprinijeti konačnoj kakvoći bijelih vina. Polifenolni spojevi koji se ekstrahiraju tijekom procesa vinifikacije potječu iz različitih dijelova vinove loze, a istraživanjima se potvrdilo kako utječu na boju i okus vina te imaju pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje. U proizvodnji bijelih vina primjenjuje se hladna maceracija u pred-fermentacijskoj fazi, što podrazumijeva hladno maceriranje masulja od zdravoga grožđa pri nižoj temperaturi u relativno kratkom periodu prije prešanja i alkoholne fermentacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)