Pregled bibliografske jedinice broj: 899082
Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk
Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 899082 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk
(Influence of cold maceration on Grk wine quality)
Autori
Batistić, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2017
Stranica
48
Mentor
Jeromel, Ana
Neposredni voditelj
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
Grk ; hladna maceracija ; alkoholna fermentacija ; kvasci ; aromatski spojevi
(Grk ; cold maceration ; alcoholic fermentation ; yeast ; aromatic compounds)
Sažetak
Hladna maceracija sve više se nameće kao jedan od uobičajenijih tehnoloških postupaka u proizvodnji bijelih vina čime se utječe kako na kompleksnost arome tako i na punoću okusa vina. Područje uzgoja sorte Grk usko je vezano uz otok Korčulu pri čemu je položaj Lumbarda najpoznatiji. Samim time dosadašnja tehnologija proizvodnje bila je vezana ili uz postupak brze prerade ili uz tradicionalnu maceraciju u nekontroliranim uvjetima. Cilj ovoga rada je primjenom kontrolirane hladne maceracije i komercijalnih sojeva kvasca definirati organoleptična i fizikalno-kemijska svojstva vina Grk u odnosu na kontrolnu varijantu. U istraživanju se koristi grožđe kultivara Grk, berbe 2014 godine te komercijalni sojevi kvasaca Lalvin EC 1118 te Lalvin QA23. Neposredno nakon berbe, grožđe je izrunjeno i izmuljano te je dobiveni masulj maceriran na temperaturi od 10 °C u trajanju od 6 sati. Nakon toga provedena je inokulacija kvascima te alkoholna fermentacija u kontroliranim uvjetima. Dobivena vina senzorno će se ocjeniti te će se u njima provesti osnovna fizikalno kemijska analiza metodama prema OIV-u.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb