Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 899056

Kako nam nove smjernice za prehranu pomažu u borbi protiv pretilosti - mitovi i činjenice.


Ivandić, Marul; Jakab, Jelena.
Kako nam nove smjernice za prehranu pomažu u borbi protiv pretilosti - mitovi i činjenice. // Knjiga sažetaka: Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka
Osijek: Medicinski fakultet Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2016. str. 5-5 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 899056 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kako nam nove smjernice za prehranu pomažu u borbi protiv pretilosti - mitovi i činjenice.
(How are the new Dietary Guidelines helping us in fighting the obesity - myths and facts.)

Autori
Ivandić, Marul ; Jakab, Jelena.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka: Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka / - Osijek : Medicinski fakultet Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2016, 5-5

Skup
Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21.10.2016. - 22.10.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
pretilost ; rizični čimbenici ; smjernice za prehranu ; prehrambene navike
(obesity ; risk factors ; dietary guidelines ; dietary habits)

Sažetak
Pretilost je stanje u kojem pretjerano nakupljanje masnog tkiva povećava rizik razvijanja zdravstvenih problema. Rizični je čimbenik za nastanak mnogih bolesti uključujući dijabetes, hipertenziju, dislipidemiju, infarkt miokarda i moždani udar, te probleme sa zglobovima i kostima. Prema podacima iz 2014. godine, više od 1.9 milijuna (≈39%) odraslih ima pretjeranu tjelesnu težinu, a 600 milijuna (≈13%) je pretilo. Iako za pretilost postoje rizični čimbenici na koje ne možemo utjecati, od velike je važnosti usmjeriti pozornost na način života – prvenstveno gledajući na prehranu i fizičku aktivnost. Više od 100 zemalja diljem svijeta izdaju smjernice za prehranu prilagođene prehrambenim navikama, nutritivnom statusu, kulturi naroda i dostupnosti prehrambenih namirnica. Hrvatska je 2002. godine izdala vlastite smjernice za prehranu odraslih osoba. Prehrambena piramida ima četiri razine, gdje na bazi stoje žitarice, gomoljasto povrće i mahunarke, a pri samom vrhu se nalaze masti i ulja. Amerika obnavlja smjernice za prehranu svakih 5 godina, a zadnje izdane bile su „2015- 2020 Dietary Guidelines for Americans“. Prema njihovim smjernicama savjetovano je jesti cjelovite žitarice, a izbjegavati rafinirane ; uključiti povrće iz svih pet podskupina, cjelovito voće, izvore proteina poput orašastih plodova i plodova mora te bezmasne i malomasne mliječne proizvode ; ograničiti dnevni unos dodanih šećera i zasićenih masti na maksimalno 10% od ukupnog dnevnog kalorijskog unosa. Cilj našeg rada je usporediti hrvatske smjernice s američkima, istražiti kako su se smjernice promjenile u odnosu na prijašnje, te ima li mjesta za poboljšanje sadržaja istih. Iako je tema prehrane u zadnjih nekoliko godina goruća, u Hrvatskoj nedostaju jasne smjernice koje bi pomogle zdravstvenim djelatnicima usmjeriti i savjetovati osobe o pravilnom načinu prehrane. Budući da pretilost postaje sve veći javnozdravstveni problem u Hrvatskoj, potrebno je uložiti napor kako bi se osmislile smjernice temeljene na iskustvu i znanstvenim dokazima, a prilagođene našem području i prehrambenim navikama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jelena Jakab (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivandić, Marul; Jakab, Jelena.
Kako nam nove smjernice za prehranu pomažu u borbi protiv pretilosti - mitovi i činjenice. // Knjiga sažetaka: Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka
Osijek: Medicinski fakultet Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2016. str. 5-5 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Ivandić, M. & Jakab, J. (2016) Kako nam nove smjernice za prehranu pomažu u borbi protiv pretilosti - mitovi i činjenice.. U: Knjiga sažetaka: Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka.
@article{article, author = {Ivandi\'{c}, Marul and Jakab, Jelena.}, year = {2016}, pages = {5-5}, keywords = {pretilost, rizi\v{c}ni \v{c}imbenici, smjernice za prehranu, prehrambene navike}, title = {Kako nam nove smjernice za prehranu poma\v{z}u u borbi protiv pretilosti - mitovi i \v{c}injenice.}, keyword = {pretilost, rizi\v{c}ni \v{c}imbenici, smjernice za prehranu, prehrambene navike}, publisher = {Medicinski fakultet Osijek, Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ivandi\'{c}, Marul and Jakab, Jelena.}, year = {2016}, pages = {5-5}, keywords = {obesity, risk factors, dietary guidelines, dietary habits}, title = {How are the new Dietary Guidelines helping us in fighting the obesity - myths and facts.}, keyword = {obesity, risk factors, dietary guidelines, dietary habits}, publisher = {Medicinski fakultet Osijek, Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font