Pregled bibliografske jedinice broj: 899013
Mlijeka s dodanom vrijednošću
Mlijeka s dodanom vrijednošću // Mlijeko i ja, 2 (2017), 26; 8-9 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
CROSBI ID: 899013 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mlijeka s dodanom vrijednošću
(Milk with added value)
Autori
Lisak Jakopović, Katarina
Izvornik
Mlijeko i ja (1846-8268) 2
(2017), 26;
8-9
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
Mlijeko bez laktoze ; Kolostrum ; Hiperimunizirano mlijeko
(Milk without lactose ; Colostrum ; Hyperimmune Milk)
Sažetak
Tijekom prošlog desetljeća, a i prije, uloga hrane koju konzumiramo postala je i više od same prehrane što je rezultiralo pojavom funkcionalne hrane, odnosno hrane koja ima pozitivan utjecaj na zdravlje čovjeka. Isto tako, prosječan potrošač je sve više svjestan o povezanosti prehrane i zdravlja, pa je posljedično i funkcionalna hrana sve više dostupna. S većom sviješću potrošača te spoznajom osobnih nutritivnih potreba, postoji i sve veći interes za mlijeka s tzv. dodanom vrijednošću. Mlijeko sadrži puno bioaktivnih komponenata kao što su proteini, masne kiseline, mineralne tvari, oligosaharidi i mnoge druge. Razvojem novih, sofisticiranih metoda, moguće je pojedine sastojke iz mlijeka prilagoditi na način da odgovaraju baš specifičnim potrebama potrošača odnosno da imaju pozitivniji utjecaj na zdravlje čovjeka od konvencionalnog konzumnog mlijeka. U mlijeka s dodanom vrijednošću se ubraja mlijeko bez laktoze, mlijeko bez proteina, kolostrum, mlijeko obogaćeno selenom te hiperimunizirano mlijeko.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(autor)