Pregled bibliografske jedinice broj: 898954
Proizvodnja šljive u Hrvatskoj
Proizvodnja šljive u Hrvatskoj, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898954 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja šljive u Hrvatskoj
(Plum production in Croatia)
Autori
Tomašević, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2016
Stranica
26
Mentor
Čmelik, Zlatko
Neposredni voditelj
Batelja Lodeta, Kristina
Ključne riječi
Prunus domestica, proizvodnja, sotiment
(ultivars, Prunus domestica, production)
Sažetak
Šljiva (lat. Prunus domestica) podrod iz roda Prunus, vrsta je voća koja raste na drvetu, ima okrugli ili ovalni plod. Plave, crvene ili žute je boje (ovisno o vrsti). Meso ploda je slatko, žućkaste boje s košticom u sredini. Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili trogodišnjim granama. Ne zahtijevaju redovito i obilno obrezivanje. Hrvatska ima prednosti u odnosu na zapadnoeuropske zemlje, u vidu ekoloških uvjeta i kakvoće plodova. Osobitu kvalitetu pokazuje domaća sorta Bistrica koja je dobro poznata, ali je zapuštena u uzgoju. Filogenetski promatrano, šljiva pripada istom rodu (Prunus) u koji spadaju i bjelošljiva , badem, breskva, marelica, višnja , lovorvišnja , trešnja i džanarika koji kao plod imaju košticu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb